Delegacija EU sa zakašnjenjem objavljuje podatke o projektima koje finansira

Podgorička delegacija nije objavljivala detalje o projektima koje je finansirala, ali već tek nakon što su “Vijesti” postavile pitanje zbog čega je to tako
0 komentar(a)
delegacija EU_1, Foto: S. PRELEVIĆ
delegacija EU_1, Foto: S. PRELEVIĆ
Ažurirano: 08.10.2011. 09:40h

Iako su transparentnost i sloboda i dobar odnos prema medijima neki od principa na kojima počiva Evropska unija, njena delegacija u Podgorici nije bila pravi reprezent za njih.

Za razliku od delegacija EU u regionu, podgorička nije objavljivala detalje o projektima koje je finansirala, ali je to uradila tek nakon što su “Vijesti” postavile pitanje zbog čega je to tako.

Odgovore na to pitanje “Vijesti” su čekale skoro četiri i po mjeseca. Zbog čega je to bilo tako, zvaničan odgovor nije stigao. Nezvanično – delegacija je odugovlačila sa slanjem odgovora kako bi dobila vremena da pripremi informacije i postavi ih na sajt onoga dana kada “Vijesti” objave tekst da podataka o projektima nema.

“Nakon što smo primili vaša pitanja, kao dio naših redovnih planiranih aktivnosti mi smo radili na tome kako da na najbolji način obezbijedimo više informacija na našem veb sajtu, uključujući informacije o ugovorima. Mi bismo željeli da vas obavijestimo da smo u međuvremenu na našem veb sajtu učinili dostupnim informacije o ugovorima za projekte. Sada ćemo nastaviti da radimo na uključivanju novih elemenata na našem veb sajtu koji će obezbijediti čak i korisnije i interesantnije informacije čitaocima”, piše u odgovorima koje je poslao portparol delegacije EU u Podgorici Dragan Mugoša.

Mi bismo željeli da vas obavijestimo da smo u međuvremenu na našem veb sajtu učinili dostupnim informacije o ugovorima za projekte.

Mugoša je dodao je delegacija u Podgorici počela komunikacione aktivnosti, koje su uključile stvaranje i uspostavljanje svog veb sajta, u drugoj polovini 2008. godine.

“U međuvremenu, mnogo puta samo radili na povećanju kvantiteta i kvaliteta dostupnih informacija na veb sajtu”, tvrdi Mugoša.

On je dodao da su svi ugovori, uključujući one za projekte civilnog društva, predmet unutrašnjih i spoljašnjih nezavisnih revizija. Do sada, naveo je Mugoša, revizije nijesu otkrile nepravilnosti.

“Mi smo svjesni da je bio određeni broj NVO-a koji nijesu uspjeli da ispune selekcione kriterijume za projekte i mi smo odgovorili na brojne žalbe po ovom pitanju. Mi se iskreno nadamo da će ubuduće više NVO-a ispuniti selekcione kriterijume i dobiti grantove za projekte”, piše u odgovorima.

Pomno pratimo kako NVO troše pare

Četiri i po mjeseca “Vijesti” su čekale i komentar delegacije na česte žalbe nevladinih organizacija iz različitih crnogorskih opština na netransparnetno trošenje para koje se dobijaju iz fondova EU, kao i na kršenje ugovora koji se tom prilikom sklapaju.

Na pitanja da li delegacija kontroliše trošenje novca i poštovanje stavki ugovora, da li je bilo slučajeva kršenja i kojih, šta je po tom pitanju preduzeto, da li je generalno zadovoljna načinom na koji se troši novac iz raznih EU fondova, Mugoša je kazao da Delegacija brižljivo i pomno prati primjenu projekata civilnog društva.

“Svi fondovi koji se koriste pod ovim ugovorima moraju da budu potrošeni u skladu sa ciljevima i planovima projekta i finansijskim regulativama EU. Delegacija primjenjuje svoje detaljne i izuzetno precizne unutrašnje kontrole ugovora koji se primjenjuju”, tvrdi Mugoša.

Bonus video: