Vujanović i SNP su saglasni po mnogim pitanjima

On je uvjeren da će podrška EU ponovo “skočiti” na 80 odsto, nakon što Crna Gora dobije datum pregovora 12. oktobra
0 komentar(a)
Milić, Vujanović, Foto: Savo Prelević
Milić, Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2011. 11:49h

Crnu Goru niko ne može zaustaviti na daljem putu evropskih integracija, a svi koji misle suprotno griješe, ocijenio je lider SNP-a Srđan Milić.

Komentarišući pad povjerenja u Evropsku uniju, on je nakon sastanka sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, kog je upoznao sa opozicionom inicijativom oko promjene Ustava, rekao da je “Crna Gora na putu sa kojeg je niko ne može vratiti”.

“Crna Gora na putu sa kojeg je niko ne može vratiti”, kaže Milić.

On je uvjeren da će podrška EU ponovo “skočiti” na 80 odsto, nakon što Crna Gora dobije datum pregovora 12. oktobra. Govoreći o problemu korupcije u Crnoj Gori rekao je da ne dozvoljava da “neko u zemlji sa 650 hiljada stanovnika kaže da se ne zna ko su kriminalci”.

“I da se kaže da je organizovani kriminal toliki problem da je ujedno i najveći problem našeg društva. Ne, naš največi problem je ekonomska situacija. Nulta tolerancija prema bilo kome ko je u organizovanom kriminalu je naš stav”, rekao je Milić.

Milić: Nisam saglasan sa Montanom

Lider SNP-a je rekao da izjavu osnivača i predsjedavajućeg Kran Montana foruma Žan Pol Karterona, da bi Crna Gora trebalo ozbiljno da razmisli da li svoju budućnost da veže za Uniju, shvata kao izjavu čovjeka koji dolazi iz Švajcarske, a koje nije članica EU.

“Njegovu izjavu shvatam kao izjavu čovjeka koji je Francuz, a koji živi u Švajcarskoj i koji je poslao određene poruke prema kojima ipak ne bi trebalo da imamo predrasude. Zašto sad da napadamo čovjeka koji živi u zemlji koja nije u EU, a u kojoj se dobro živi. Ne slažem se sa njegovom izjavom, Crnoj Gori je potrebna EU, smatram da moramo da dobijemo datum pregovora i ti pregovori moraju početi odo onoga što su najteža poglavlja”, naglasio je Milić.

Kvalifikaciju potpredsjednika delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom Jelka Kacina da je RTCG rigidna Milić nije detaljno komentarsao.

Ne postoji nijedna adresa u Crnoj Gori gdje nijesam spreman da odem da razgovaram do 11. oktobra, želeći da razjasnimo stvari.

Pojašnjavajući razloge susreta sa Vujanovićem, Milić je kazao da je šefa države upoznao sa zaključcima zajedničkog komiteta Evropskog i crnogorskog parlamenta, u dijelu gdje treba da se obezbijediti “zaštita od svih oblika diskriminacije”.

“Ne postoji nijedna adresa u Crnoj Gori gdje nijesam spreman da odem da razgovaram do 11. oktobra, želeći da razjasnimo stvari. Ovo je predlog opozicije, ako bude i glasan od strane vladajućih partija to neće biti glas za predlog opozicije, nego da se nastavi dijalog. Nisam pošao kod Vujanovića da bi tražio podršku za inicijativu, već da mu ukažem da treba nastaviti dijalog”, kazao je Milić.

Upitan da li su razgovarli oko himne, čija je druga polovina sporna šefu države, Milić je kazao “postoji značajan stepen saglasnosti o mnogim pitanjima između Vujanovića i SNP-a”.

Bonus video: