Za održavanje sistema za izbore 180.000 eura

MUP potpisao ugovor o nadogradnji softvera za elektronsku identifikaciju birača
0 komentar(a)
Predsjednički izbori, glasanje, Foto: Filip Roganović
Predsjednički izbori, glasanje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.04.2018. 14:04h

U skladu sa izmjenama izbornog zakonodavstva i preporukama međunarodnih institucija, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potpisalo je u martu gotovo 180.000 eura vrijedan ugovor sa “S&T Crna Gora” koji se tiče sistema za elektronsku identifikaciju birača.

“Dobavljač je ugovorene obaveze završio prije ugovorenog vremenskog roka i omogućeno je da se predsjednički izbori završe u zakonom predviđenoj proceduri. Predmetni ugovor obuhvata održavanje hardvera i softvera, u roku od 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, pa samim tim obuhvata i lokalne izbore zakazane za maj”, kazali su “Vijestima” iz MUP-a. Predsjednički izboru održani su 15. aprila, a sljedećeg mjeseca se očekuju prvo izbori u Plužinama (20. maj), a nedjelju dana kasnije u još 10 gradova, među kojima je i Podgorica.

Kompanija “S&T” ima potvrdu Zavoda za intelektualnu svojinu o autorskom pravu koja podrazumijeva isključivo pravo za realizaciju takvih nabavki. Iz resora na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić su kazali da je ta firma autor i isporučilac integralnog sistema za elektronsku identifikaciju birača kao i da je ugovorom, uz usluge održavanja hardvera i softvera, predviđena i nadogradnja softverskog rješenja.

“Softverskom nadogradnjom su ugrađeni novi digitalni sertifikati MUP-a i unaprijeđena serverska aplikacija, a što je bio jedan od uslova za uspješnu realizaciju, u tom periodu, već raspisanih predsjedničkih i lokalnih izbora u 11 opština u Crnoj Gori,” pojasnili su iz MUP-a.

Iz Ministarstva su kazali su da u vremenu važenja ugovora sve izvršene nadogradnje sistema podliježu i vršenju testiranja od nadležne službe, dodajući da je to već odrađeno. .

Bonus video: