Njemački ambasador: Da nema EU, morali bi je izmisliti

Među brojnim zvanicama bili su predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, vjerskih zajednica, civilnog sektora i medija
125 pregleda 0 komentar(a)
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2011. 18:37h

Njemačka podržava napore zemalja zapadnog Blakana da se pridruže EU, ali brzina kojom će postati kandidati ili dobiti taj status zavisi isključivo od država sa ovog područja, ocijenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer na prijemu povodom Dana njemačkog jedinstva, održanom u dvorcu Petrovića u Podgorici.

On je kazao da se Crna Gora potrudila kad je u pitanju reforma zakondavstva, a da je “na Evropskoj komisiji da u svom mišljenju procijeni da li je to dovoljan napredak za otpočinjanje pregovora”.

Prijemu su u ime Vlade prisustvovali ministri vanjski poslova i EU integracija i odbrane Milan Roćen i Boro Vučinić, dok su predsjednik Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić poslali savjetnike Dragišu Burzana i Jovana Kojičića.

Proslavu u čast ujedinjenja nije propustio ni guverner Centralne banke Radoje Žugić, ali ni lideri opozicionih stranaka PZP, SNP i Nove Nebojša Medojević, Srđan Milić i Andrija Mandić, kao i poslanici Koča Pavlović (PZP), Aleksandar Damjanović i Miloje Pupović (SNP), gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, te crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović.

Među brojnim zvanicama bili su predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, vjerskih zajednica, civilnog sektora i medija.

Pius je podsjetio da su od kada se Njemačka 1990. ujedinila, te da su od tada mnoge zemlje koje su bile “iza zavjese postale članice EU i njeguju iste vrijednosti - vladavina prava, slobodno tržište,...”.

“Da nema EU, morali bi je izmisliti, ocijenio je Fišer i zahvalio delegaciji bavarskih parlamentaraca, koji su posjetili Crnu Goru sa ciljem da prikupe činjenice o reformskim procesima na “skromnim poklonima - kobasicama, perecama, pivu i medenjacima”.

Bonus video: