Ivanović: Sanader je malo dijete za Đukanovića

"Ima pozitivnih pomaka u posljednje vrijeme, ali i dalje postoji korupcija i organizovani kriminal, što je veoma loše za dalji proces integracija", rekla je delegat Ursula Menle
70 pregleda 0 komentar(a)
zeljko ivanovic, dan, Foto: Zoran Đurić
zeljko ivanovic, dan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2011. 17:47h

Predstavnici nedjeljnika “Monitor”, i dnevnih listova “Vijesti” i “Dan” sastali su se sa članovima Odobra za odnose sa Federacijom i Evropom Bavarskog parlamenta i upoznali ih sa teškim uslovima u kojima rade nezavisni mediji u Crnoj Gori.

Direktori i glavni urednici rekli su gostima iz Bavarske da su zbog kritičkog stava prema društvenim problemima, od strane vlasti, prepoznati kao “državni neprijatelji”.

“Ovdje imate situaciju da direktor policije javno kaže da ne bi uhapsio bivšeg premijera Mila Đukanovića, sve i da ima dokaze za krivična djela, jer je on zadužio Crnu Goru. Ali, sa druge strane smo imali Hrvatsku koja je uhapsila svog bivšeg premijera. Njegovi grijesi su u minimalni u odnosu na našeg premijera, on je malo dijete za Đukanovića”, ocijenio je direktor ND "Vijesti" Željko Ivanović.

Delegat Ursula Menle kazala je da je vrlo zanimljivo čuti kakvo je stanje u Crnoj Gori, ali da je sada veoma važno obezbijediti slobodno i kritičko novinarstvo bez pritisaka.

“Nova Vlada je mnogo pozitivnija nego prethodna i napravljeno je mnogo koraka naprijed, ali još uvijek postoji pritisak i mi posmatramo šta se dešava ovdje", kazala je Menle.

Čekaju se slobodni izbori

"Ima pozitivnih pomaka u posljednje vrijeme, ali i dalje postoji korupcija i organizovani kriminal, što je veoma loše za dalji proces integracija".

Glavni urednik “Dana” Mladen Milutinović kazao je gostima i da izbori u Crnoj Gori nikada neće biti slobodni dok ih organizuje aktuelna vlast.

“Oni u rukama imaju represivne službe, javnu i tajnu policiju, vojsku, pravosuđe koje je ispolitizovano. Da bi izbori bili slobodni trebalo bi organizovati prelaznu ili vladu nacionalnog spasa”, zaključio je Milutinović.

Finansijski obruč

Milka Tadić Mijović iz Monitora je kazala da je prije dva dana iz Evrope saopšteno da su problemi Crne Gore korupcije i sloboda medija. Navodeći da se tako steže finansijski obruč, ona je goste upoznala i sa situacijom u Javnom servisu.

“Znate da oni treba da predstavljaju mišljenje svih, a oni su servis vladajućih krugova, prije svega Đukanovića”, zaključila je Tadić Mijović.

Bonus video: