koče institucije

Marković: Borba protiv korupcije nije samo posao Vlade

Prema njegovim riječima, Vlada će krajem godine "ozbiljnije ući u analizu formiranja jedinstvenog antikorupcijskog tijela"
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2011. 11:26h

Institucionalni okvir za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori je previše razuđen, a država sebi takav luksuz ne bi smjela da dozvoli, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

On je, na koferenciji Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji (EU): Dokle smo stigli, rekao da institucionalni okvir za borbu protiv korupcije mora biti ojačan, jer postojeći u organizacionom smislu nije dobar.

„Možda on i nije loš kada se radi o načinu rada ili rezultatima u tim institucijama, ali on je toliko razuđen da zamagljuje naše napore i troši našu energiju. Crna Gora kao mala država nema pravo na takvu vrstu luksuza“, smatra Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada će krajem godine „ozbiljnije ući u analizu formiranja jedinstvenog antikorupcijskog tijela“.

Marković je ponovio da je korupcija definitivno jedan od najvećih izazova sa kojima se Crne Gora suočava na svom evropskom putu.

„Kao odgovorna vlast, koja ne bježi od problema, želimo uspostaviti sistemski odgovor za ovu pošast“, rekao je on.

Značajni rezultati posljednjih mjeseci

Marković je naveo da su otvorena dva fronta u borbi protiv te vrste kriminala, od kojih je jedan preventivni.

U okviru te borbe, kako je pojasnio, stvara se društveni ambijent gdje će državni organi slobodno i bez pritiska primjenjivati zakone.

On je rekao da je Crna Gora u posljednjih devet mjeseci postigla značajne rezultate suočavajući se sa problemom korupcije.

On je rekao da je Crna Gora u posljednjih devet mjeseci postigla značajne rezultate suočavajući se sa problemom korupcije.

„Uradili smo to uspostavljanjem snažne političke volje, za nekoga i ne dovoljne, i jačanjem profesionalne sposobnosti naših institucija“, kazao je Marković i dodao da je ipak neophodno djelovati i više i efikasnije. 

On smatra da, ukoliko korupciju želimo učiniti nepoželjnom i rizičnom u Crnoj Gori, ukupni napori moraju biti još veći, jer to „realno jeste naš najveći izazov i problem“.

„Moramo protiv korupcije da se borimo svi, ovo nije posao samo Vlade“, kazao je Marković.

Preporučujemo za Vas