Vlada odlučila da za 2,5 miliona kupi 726 kvadrata za ambasadu u Briselu

Navodi se da je zgrada u odličnom stanju, te da osim kupovine kancelarijskog namještaja nema potrebe za daljim renoviranjem
59 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Pejović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.10.2011. 08:07h

Vlada namjerava da za potrebe ambasade u Briselu za 2,5 miliona eura kupi nekretninu od 726 kvadrata. Vlada je već krajem prošle godine kupila jedan dio te trospratne kuće koja se nalazi u blizini Evropskog parlamenta i novom trgovinom namjerava da čitava nekretnina pređe u vlasništvo Crne Gore.

To proizilazi iz "informacije o kupovini nekretnine u Ulici Tron 117 u Briselu za potrebe predstavništva Crne Gore u Briselu", koje je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija pripremilo (MVPEI) za Vladu.

"Vijesti", međutim, nijesu mogle saznati koliko je plaćena i kolika je površina prvog dijela nekretnine u Ulici Tron 119, koja je od 31. decembra prošle godine vlasništvo Crne Gore.

Kada je riječ o drugom dijelu nekretnine, koji Vlada planira da kupi, u informaciji MVPEI se objašnjava da je u pitanju jedna od dvije spojene kuće, takozvane gradske kuće, koje imaju tri sprata i prizemlje.

"Takođe, obje kuće imaju i jedan nivo ispod zemlje, u koji je moguće smjestiti arhivu i budući registar tajnih podataka, a koji ih i povezuje. U ponudu je uključeno osam mjesta za parking koji se nalazi u dvorištu, a koji se može koristiti i za održavanje manjih prijema", navodi se u informaciji.

Vlada se, prema ugovoru o zakupu sa mogućnošću kupovine ove nekretnine koji je polovinom oktobra prošle godine potpisao ambasador Crne Gore pri EU Aleksanadar Pejović, obavezala da do 31. oktobra ove godine pošalje pismo namjere o kupovini nekretnine.

"Ugovor, koji podliježe belgijskom zakonu predviđa da, ukoliko Vlada ne kupi nekretninu u datom vremenskom periodu, treba da u roku od mjesec dana plati 200.000 eura u ime naknade štete vlasniku, jer je za prvu godinu uplaćena samo jedna zakupnina od 10.000 eura. Ukoliko se ne iskoristi pravo kupovine, tromjesečna renta iznosiće 38.125 eura u periodu nakon 31. oktobra 2011. U slučaju da Cma Gora ne kupi pomenutu nekretninu u predviđenom roku od jedne godine, gubi se pravo preče kupovine, što znači da vlasnik ima pravo otuđiti nekretninu bez obzira na naš zakup do oktobra 2019”, piše u informaciji.

Navodi se da je zgrada u odličnom stanju, te da osim kupovine kancelarijskog namještaja nema potrebe za daljim renoviranjem, kao i da se sa zadnje strane može proširiti za 163 kvadrata.

Bonus video: