Jovićević: Opozicija se dijeli u dva bloka

Jovićević je dodao da se odavno osjeća nedostatak izgrađene, zrele i demokratske alternative u Crnoj Gori
82 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Arhiva Vijesti
Svetozar Jovićević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2011. 11:27h

U opoziciji se jasno uviđaju različiti pristupi problemima, odnosno pitanju saradnje ili odnosna prema vladajućim strukturama, ocijenio je profesor Svetozar Jovićević.„Ništa nije strašno ako se u opoziciji polako javljaju i kristališu dva različita pristupa, to samo po sebi ne mora biti loše. Bilo bi loše ako bi izazvalo uzajamna sumnjičenja, kao što to često biva, da su jedni postali bliski vlasti, a drugi da su pravi opozicionari“, smatra Jovićević.On je rekao agenciji MINA da je problematično što se u samoj opoziciji kao cjelini ne kristališu neki zajednički pristupi, jer bi imali veću specifičnu težinu u odnosu na vlast.„Ovako se bojim da će se to pretvoriti u uzajamnu birbu za dio birača iz istog biračkog fundusa, što naravno ne može voditi smjeni vlasti, nego samo promjeni odnosa snaga unutar opozicionog bloka, a to nije nikakvo rješenje“, pojasnio je Jovićević.

Nedostaje zrela alternativa

Prema njegovim riječima, postoji opasnost da dobar dio biračkog tijela svaku eventualnu saradnju sa vlastima, pa čak i produktivnu, shvati kao isuviše veliko približavanje vladajućih struktura, kako bi se postalo njihovim dijelom. Jovićević je dodao da se odavno osjeća nedostatak izgrađene, zrele i demokratske alternative u Crnoj Gori.„Da li će Socijalistička narodna partija (SNP) uspjeti u tom smislu da se profiliše, to je ta igra na ivici noža i pitanje je sa koliko će vještine ona tu igru da vodi. Ali svakako ne bih preporučio drugim strankama da je a priori osuđuju“, kazao je on.Jovićević je rekao da Pokret za promjene i Nova srpska demokratija ispoljavaju više oštrine i spremnosti da proguraju svoje stavove, postavljajući uslove da bi podržali određene zakonske projekte vlasti.

Nije svaki kompromis dobar

SNP se, kako je naveo, sve više opredjeljuje da podrži određene zakonske projekte ili stavove koje smatra bitnim za evropeizaciju Crne Gore, bez obzira da li ih predlaže vlast ili neko drugi.“I time izgrađuje svoj građanski i evropski pristup“. “Dobra je ta spremanost na kompromis i saradnju sa vlašću ako je ona u pravu ili ako su njena rješenja dobra, ma šta o njoj mislili. Pitanje je samo da li će tu da se pređe granica, jer ni svaki kompromis nije dobar ako se isuviše odstupa od svojih sopstvenih stavova“, ocijenio je Jovićević.On je dodao da bi bilo dobro kada bi, u okviru izmjena najvišeg pravnog akta, u Ustav bila ugrađena odbredba o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.„Važno je jer, kako stvari kod nas stoje, može se lako desiti da se zaboravi, a to je vrlo opasno kada je u pitanju ugrožavanje vitalnih društvenih interesa i društvene imovine.

Mislim da to rješenje na ovaj ili onaj način treba da uđe u Ustav, a ne znam da li se SNP za njega izborila“, rekao je Jovićević.

Bonus video: