Kako je Roćen za dvije godine vratio kredit od 100 hiljada eura

Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da je javni funkcioner dužan prijaviti svaku promjenu u imovini koja je veća od 5.000 eura
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 17:14h

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš pozvao je Komisiju za sprečavanje sukoba interesa da poštuje odluku Upravnog suda od 9. septembra i objavi traženi ugovor o vraćanju stambenog kredita u iznosu od 100.000 eura, koji je 2007. godine uzeo šef diplomatije Milan Roćen, koji je to zaduženje Crnogorskoj komercijalnoj banci vratio za samo dvije godine.

Roćen je 100.000 eura kredita vratio čak prije nego što je od Vlade počeo da dobija mjesečne bonuse od 900 eura.

Upravni sud Crne Gore je presudom poništio rješenje Komisije kojim su zabranili pristup informacijama u vezi sa ugovorom o vraćanju stambenog kredita Roćena, navodeći da bi se objavljivanjem ovog podatka prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Tražili kopiju ugovora o vraćanju kredita

Kako Maraš ocjenjuje, ovakva odluka suda uslijedila je nakon dostavljenog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka da se dostavljanjem tražene informacije ne krši Zakon o tajnosti podataka, pa time “ni prava Roćena, pa ne postoje prepreke da traženi ugovor bude dostupan javnosti”.

“MANS je koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od Komisije tražio kopiju ugovora o vraćanju stambenog kredita Milana Roćena CKB, koji je šef diplomatije dostavio uz izvještaj o prihodima i imovini 2009. godine. Roćen je 2007. godine dobio kredit od CKBza kupovinu stana u iznosu od 100.000 eura koji je vratio, u punom iznosu, i to u roku od dvije godine, što je i navedeno u njegovom izvještaju o prihodima i imovini 2009. godine. Ugovor nije objavljen na sajtu Komisije, iako je u dijelu izvještaja koji se odnosi na nepokretnu imovinu navedeno da je Roćen kredit vratio u punom iznosu , te da je dokumento o tome dostavljen u prilogu”, opominje Maraš.

Zvanični podaci koji su objavljeni na internet sajtu Komisije, podsjeća Maraš, ukazuju na to da je Roćen 2007. godine uzeo kredit za kupovinu stana u iznosu od 100 000 eura.

Roćeni zarađivali 11.712 eura

“Ukupna zarada porodice Roćen u 2007. godini je iznosila 11.712 eura. Na kraju 2007.godine šef diplomatije bi, prema podacima iz izvještaja, za otplatu kredita dugovao 82.288 eura i to pod uslovom da je kompletne prihode iz te godine dao za otplatu tog duga, uključujući i prihode svoje supruge i njenu uštedjevinu od 6.000 eura, prijavljenu godinu dana ranije. Ukupna zarada porodice Roćen u 2008. godini je iznosila 12.528 eura", smatra Maraš.

Na kraju 2008. godine ministar bi za otplatu kredita dugovao 69.760 eura i to opet pod uslovom da je sve prihode iz te godine dao za kredit, uključujući i prihode njegove supruge.

"Početkom 2009. godine (izvjestaj se podnosi do kraja februara) Roćen prijavljuje da je vratio kompletan kredit od 100.000 eura iako je sa svim svojim kao i prihodima supruge mogao vratiti samo mali dio kredita, odnosno 30.240 eura i to pod uslovom da on i njegova supruga nisu imali nikakve rashode za život, prehranu, režije i dr. i uz to da nije plaćao kamatu na kredit CKB”, dodaje on.

Samim tim, upozorava on, izvjesno je da je ministar Roćen morao imati značajne neprijavljene prihode kako bi mogao vratiti kredit i napominje da Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da je javni funkcioner dužan prijaviti svaku promjenu u imovini koja je veća od 5.000 eura, “što gospodin Roćen nije uradio, iako je iz svega navedenog jasno da je od nekoga morao dobiti najmanje 70.000 eura”.

Galerija

Bonus video: