SNS: Opstruiraju nas opozicija, vlast i pojedini mediji

SNS će se, zbog "organizovanog napada na njih" tražiti zaštitu od međunarodnih sudova, jer domaćima ne vjeruju, pa će tužiti državu Crnu Goru
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 15:09h

Srpski nacionalni savjet (SNS) neće dozvoliti asimilaciju, već će na svaki način čuvati svoju kulturu, tradiciju i jezik, bez obzira na to što ih opstruiraju vlast, opozicija i pojedini mediji.

To je danas, na konferenciji za novinare, poručio predsjednik Momčilo Vuksanović, ističući da je glavni razlog sazivanja konferencije "neprofesionalnost i zavisnost crnogorskih medija od raznih centara moći".

Prema njegovim riječima, SNS će se, zbog "organizovanog napada na njih" tražiti zaštitu od međunarodnih sudova, jer domaćima ne vjeruju, pa će tužiti državu Crnu Goru.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li smatra da ih srpksa opozicija opstruira zbog toga što smatraju da Srbi nijesu manjina, pa im ne treba manjinski savjet, Vuksanović kaže "da nema većinskog naroda, pa ni Srbi ne traže više od onoga što imaju ostale nacionalne zajednice".

„To se posebno odnosi na tekst na prvoj strani dnevnog lista „Pobjeda“ pod naslovom ¨Da li će Vuksanović i ove godine od države dobiti 640.000 eura“, od 26. septembra.

Tekst je nastao na osnovu sa direktorom Fonda za manjine, Safetom Kurtagićem.

"Tražimo samo ono što ostale nacionalne zajednice već imaju"

Netačni podaci objavljeni u dnevnim u tim novinama neargumentovan su i nekorektan napad na SNS i mene. Na nekoliko mjesta u tekstu mi se pripisuje da sam lično dobioi koristio sredstva u visini od 640.000 eura", kazao je Vuksanović, napominjući da su opoziconari "prihvatili neprihvatljivo rješenje u vezi sa srpskim jezikom, čime bi pokazali da su proevropski orjentisani i time pridobili podršku birača, odnosno približili se vlasti".

"Ništa nijesam prisvojio za sebe, što se može vidjeti po projektima, a koji se mogu naći na našem i sajtu Fonda za manjine"

"Ništa nijesam prisvojio za sebe, što se može vidjeti po projektima, a koji se mogu naći na našem i sajtu Fonda za manjine". Dakle, mi za sebe tražimo samo ono što ostale nacionalne zajednice već imaju, ali nemamo podršku ni vlasti ni takozvane opozicije, smatra Vukasnović i dodaje da ih "ne podržava ni zvanična Srbija jer oni ne mogu ni njihovo da sačuvaju".

"Pobjeda" prenijela potpunu laž

Šef kancelarije SNS-a Vladimir Vuković napominje da je "Pobjeda" prenijela vijest koja "predstavlja potpunu laž i zlu namjeru da se SNS i predsjednik Vuksanović predstave kao organizacija i pojedinac koji na nezakonit način dobijaju i koriste sredstva Fonda".

„Tekst je objavljen samo dan prije nego što se u Fondu za manjine raspravljalo o usvajanju pravilnika za korišćenje sredstava, sa namjerom da se podstakne efekat „svi pritiv Srba“, koji je u Crnoj Gori očigledan. Izmišljenu cifru od 640.000 eura demantuje potvrda Fonda, koja svjedoči o tome koliko je SNS u 2010. godini dobio novca za svoje projekte, a to 216.000 eura. Druge organizacije, u okviru svojih projekata formiranja srpskih medija i zaštite srpskog identiteta, dobile su 308.870 eura, što ukupno iznosi 535.770, dok je iznos od 15.000 eura podijeljen zajedničkim projektima sa drugim nacionalnim zajednicama, kazao je Vuković i dodao da je "negativan odnos dijela kontrolisanih medija prema SNS stvoren kroz podršku crnogorskom ideološkom projektu pretvaranja Srba u nacionalne Crnogorce, u čemu prednjače antisrpski mediji, Javni servis i dnevni list „Pobjeda“ ali za njima ne zaostaju ni ostali medijske kuće".

Galerija

Bonus video: