Njemačku zanima borba protiv korupcije i kriminala

EK će 12. oktobra prezentirati izvještaja o napretku Crne Gore i dati svoje mišljenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 14:31h

Njemački ambasador Pius Fišer kaže da su pitanja korupcije i organizovanog kriminala od posebnog značaja za Njemačku, kada se govori o Crnoj Gori.

"Velika se pažnja tome posvećuje. Do sada bilo je sumnje da li je došlo do dovoljnog dostignuća. Izvještaj Ministarstva pravde sadrži jako puno uspjeha na tom planu i još uvijek treba da se vrednuje", rekao je Fišer koji je tek 14 dana u Crnoj Gori.

Uoči 12. oktobra kada će se Evropska komisija izjasniti daje li pozitivnu preporuku za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore, učesnici konferencije „Evropske integracije i zapadni Balkan“, nadaju se da će to mišljenje biti pozitivno

I pored skepse koja je trenutno vlada u EU za nastavaka proširenja, ambasador EK u Crnoj Gori Leopold Maurer kaže da postoji volja da se uđe u šestu rundu proširenja, ali da bi ona "mogla potrajati"

"Sve zemlje će ovdje morati pokazati EU da su sazrele da imaju demokratsko razumjevanje, da njihove institucije dobro funkcionišu i da politički lideri dobro razumiju o čemu se tu radi. Crna Gora nije težak slučaj. Ona je pokazala da može biti političke stabilnosti , da može doći do postizanja kompromisa sa opozicijom na putu evropske budućnosti", kazao je Maurer na konferenciji u Bečićima.

Učesnici dvodnevne konferencije pod nazivom „Prepreke i izazovi“, koju organizuju CEDEM u saradnji sa fondacijama, njemačkom Konrad Adenaure Stiftung“ i francuskom „Robert Šuman“ saglasni su da je Crna Gora u odnosu na zemlje regiona napravila najveći napredak, ali da je pred njom još dosta posla.

Sindrom Austrougarske

Maurer je naveo da često čuje priče da „postoje previše članica EU“.

"Neko je rekao da EU ne može dalje da se proširuje, jer bi to došlo do impozije kao što se to desilo u Austrougarskoj monarhiji. EU kakva jeste danas, jeste dobrovoljna asocijacija država, niko nije prisiljen, a sa lisabonskim ugovorom može je u svakom da je napusti. Ne vršimo nikakv pritisak na Crnu Goru ili Srbiju. Uvjeren sam da jedino rješenje za približavanje EU i prevazilaženje prošlosti u ovom regionu je buduće članstvo u EU", kazao je Maurer.

Galerija

Bonus video: