Brisel i Pariz traže slabe tačke

Francuska i Njemačka žele, međutim, da zadrže marginu odlučivanja o tome da li će potvrditi preporuku EK o početku pregovora sa Crnom Gorom
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.09.2011. 09:28h

Prve informacije o sadržaju Izvještaja o napretku za Crnu Goru, u kojem Evropska komisija ocjenjuje koliko je Crna Gora ispunila uslove za početak pregovora o članstvu, su vrlo povoljne.

"Crna Gora će imati vrlo dobar izvještaj", kazao je "Vijestima" evropski diplomata koji ima informacije o Izvještajima o napretku za sve zemlje regiona.

Drugi sagovornik iz briselske administracije tvrdi da je prošle sedmice evropski komesar za proširenje Štefan File nalagao svojim ekspertima "da nađu bilo šta negativno".

Prema našem izvoru, komesar je u krugu svojih saradnika rekao da ga Francuska i Njemačka zovu svaki dan i žele da se zabilježe i slabe tačke.

"To je logično", rekao je naš sagovornik.

"Svi znaju da je Crna Gora uložila golemi trud da ispuni zadane uslove. Svi su ponavljali da će se povinovati preporuci Komisije. Francuska i Njemačka žele, međutim, da zadrže marginu odlučivanja o tome da li će potvrditi preporuku Evropske komisije. Sve je ispunjeno, ali uvijek mora ostati barem nešto nedostignuto, jer konačno, to je zemlja u tranziciji", rekao je briselski diplomata. Prema tome, preporuka Komisije je razumljiva, ali Komisija će još raditi na tonu crnogorskog Izvještaja.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: