SPC: Država da se ne miješa u kanone i prava crkve

U saopštenju episkopa se navodi da su voljni da se odnosi SPC i države Crne Gore urede uz obostrano uvažavanje i poštovanje
0 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2011. 18:56h

Sve državne adrese u Crnoj Gori kao polaznu tačku mogućeg sporazuma sa SPC moraju imati u vidu činjenicu da je ona u Crnoj Gori ima "neosporno istorijsko i kanonsko pravo da samostalno uređuje svoj organizacioni život", poručio je Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori

U indirektnoj poruci premijeru Igoru Lukšiću napominje se da je SPC u Crnoj Gori “oličena u eparhijama Srpske Patrijaršije - Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama, budimljansko-nikšićkoj, mileševskoj i zahumsko-hercegovačkoj".

Bez miješanja države u kanon

Crkveni zvaničnici su zabrinuti u pogledu "neprimjerenih izjava pojedinih visokih političkih adresa"

Zasjedanju Episkopskog savjeta, kako se navodi u njegovom saopštenju, prisustvovali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop mileševski Filaret, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

U saopštenju episkopa se navodi da su voljni da se odnosi SPC i države Crne Gore urede uz obostrano uvažavanje i poštovanje.

"Saglasno ustavnom načelu odvojenosti Crkve i države i nemiješanja države u vjekovno kanonsko ustrojstvo Crkve i njena autonomna prava", dodaje se u saopštenju.

Pravda za Filareta

Episkopis savjet se osvrnuo i na izjave šefa DPS Mila Đukanovića o uređenju crkeve u Crnoj Gori i na navode predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da bi ugovor Vlade sa SPC bio “nelegalan dokument” jer je ona “nelegalini subjekat”.

Crkveni zvaničnici su zabrinuti “u pogledu neprimjerenih izjava pojedinih visokih političkih adresa koji, iako potpuno nenadležni za takva pitanja, pokazuju začuđujuće ambicije za unutrašnje preuređenje Crkve”.

“Naročito su besmislene, zlonamjerne i pravno neutemeljene izjave o tome da bi dogovori države i SPC bili nezakoniti i nevalidni”, kaže se u saopštenju.

Te izjave i učestali pozivi na "razvlašćivanje pravoslavne crkve i nerazumno i protivpravno podržavljenje njene imovine", kako smatraju arhijereji, “nijesu i zasigurno neće ni u budućnosti, doprinijeti smirivanju napetosti između Crkve i države, niti doprinijeti ukupnoj društvenoj stabilnosti, prijeko potrebnoj u ovim kriznim vremenima”.

Episkopi su, kako se navodi na kraju saopštenja, pozdravili “konačan prestanak nepravedne zabrane slobode kretanja na teritoriji Crne Gore Episkopu mileševskom Filaretu, koje mu je omogućilo da prisustvuje današnjoj sjednici”.

Bonus video: