Krivokapić i Lukšić predlažu ukidanje bonusa

"Pozivamo parlament da odustane od svoje odluke, jer mimo Kolektivnog ugovora nema mogućnost za povećanja plata"
0 komentar(a)
Vujanović, Šturanović, Đukanović, Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanović, Šturanović, Đukanović, Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2011. 13:26h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Igor Lukšić predložiće ukidanje bonusa za poslanike i ministre.

Prvo je to najavio Vladin Biro za odnose s javnošću, a onda se pridružio i Krivokapić, saopštenjem iz kabineta.

Navodi se da je nužan dogovor Vlade i Sindikata "u kreiranju solidarnih mjera za suočavanje sa efektima usporenog privrednog rasta".Ipak iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno da se mora preispitati cijeli sistem zarada u Crnoj Gori."Činjenica je da da su poslanička i ministarska primanja u Crnoj Gori, shodno prosječnim zaradama, najmanja u regionu, u odnosu na njihove kolege. Činjenica je da se usljed zabrane drugih profesionalnih angažmana poslanika i ministara njihova lična primanja u nekim slučajevima značajno umanjena“, navodi se u saopštenju.Krivokapić je poručio da su zarade u drugim granama vlasti, agencijama, lokalnim samoupravama i do sada u značajnoj mjeri bile veće nego u Vladi i Skupštini.

Vlada se oglasila prva

Da će Vlada u četvrtak ukinuti bonuse za ministre, najavila je šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, Olivera Đukanović. Kz Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) pozdravili su tu najavu i pozvali poslanike da slijede taj primjer.

I Đukanović je pozvala poslanike da odustanu od svoje odluke da povećaju plate."Pozivamo parlament da odustane od svoje odluke, jer mimo Kolektivnog ugovora nema mogućnost za povećanja plata", rekla je Đukanović novinarima u Virpazaru.Kolegijum je odlučio da se poslaničke zarade povećaju za 485 eura.

Više sindikalnih organizacija radnika i službenika kojima se zarade isplaćuju iz budžeta zaprijetili su štrajkom ako im se ne povećaju zarade kao poslanicima.

Nakon što su poslanici sebi povećali plate, sindikalci su odbili da prihvate objašnjenje kako država nema dovoljno novca za veće plate.

Premijer Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, kao i zvaničnici ministarstva finansija ovih dana su u više navrata govorili o manjku novca u budžetu i poručivali da nema mjesta za povišice.

Odluka o ukidanju bonusa ministrima moralni čin

Odluka Vlade da ukine bonuse za ministre je moralna, jer su pojedini od njih dobijali i na desetine hiljada eura, ocijenio je poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović.On je kazao agenciji MINA da ostaje pri ranijem stavu da poslaničke plate ne treba uvećavati."Moralno je da Vlada ukine bonuse za ministre. Pojednini su dobijali i na desetine hiljada eura" , rekao je on.Radulović je ponovio da skupštinskoj administraciji plate treba povećati za 180 eura.

Bonus video: