SNP: Multijezičnost je jedan od puteva ka EU

Oni navode da oko jednog zvaničnog jezika u EU nema konačnog dogovora pa se, dodaju, komunicira na svih 23 jezika
59 pregleda 0 komentar(a)
lalošević, gošović, snp, Foto: Luka Zeković
lalošević, gošović, snp, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.09.2011. 11:28h

Multijezičnost Evropske unije (EU) jedan je od putokaza kojim treba da ide Crna Gora u pridruživanju Uniji, ocjenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te stranke su, povodom 26. septembra- Evropskog dana jezika, ukazali na suštinsku odrednicu jezika svih naroda, “u kojima su sadržani istorijsko pamćenje, kultura, i iskoraci svih naroda ponaosob, i u cjelini”.

“SNP ovim povodom apostrofira značaj bogatstva različitosti jezika na našim prostorima, uz citiranje poznate narodne izreke Koliko znaš, toliko i vrijediš”, navodi se u saopštenju, koje je dostavjeno agenciji MINA.

Oni navode da oko jednog zvaničnog jezika u EU nema konačnog dogovora pa se, dodaju, komunicira na svih 23 jezika, koji se govore u EU.

“Proširenje EU u januaru 2007. godine ulaskom Bugarske i Rumunije, uz 23 jezika, koji se službeno koriste u radu organa EU, uz 60 manjinskih i regionalnih jezika na teritoriji koju pokriva EU, ima dalje perspektive mota Ujedinjeni u raznolikosti, uz njegovu dalju promociju”, saopšteno je iz SNP-a.

Oni navode da oko jednog zvaničnog jezika u EU nema konačnog dogovora pa se, dodaju, komunicira na svih 23 jezika, koji se govore u EU.

“U EU politika jezika je u nadležnosti država članica, zbog čega nema zajedničku politiku jezika, ali evropske institucije podržavaju zemlje članice u ovoj politici, videći u tome afirmaciju evropskih dimenzija svih jezika ponaosob“, smatraju u SNP-u.

Oni očekuju da će u Crnoj Gori manifestacijama povodom Dana jezika EU biti označene vrijednosti međukulturalnog i višejezičnog afirmisanja duhovnosti građana, „posebno mladih, na kojima je da u vremenu pred nama afirmišu vrijednosti jezika na našim prostorima u društvu evropskih naroda“.

Bonus video: