Povećaće plate poslanicima samo ako sve stranke budu za to

Klubovima je dat rok da se o tome izjasne tokom naredne nedjelje a, prema informacijama "Vijesti", nijesu svi predsjednici poslaničkih klubova podržali zahtjev
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 07:54h

Skupština Crne Gore će tražiti povećanje plata poslanika ako iza tog zahtjeva stanu svi poslanički klubovi. Na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, kako saznaju "Vijesti", dogovoreno je da se klubovi izjasne o poslaničkim povišicama, kako bi one bile uračunate u predlog skupštinskog budžeta za narednu godinu. Klubovima je dat rok da se o tome izjasne tokom naredne nedjelje a, prema informacijama "Vijesti", nijesu svi predsjednici poslaničkih klubova juče podržali zahtjev za povišicama. "Neki misle da ne treba ići mimo naroda i tražiti povišice na pristojne plate. Mnogo je važnije obezbjediti adekvatan prostor za rad poslaničkih klubova, jer neki od nas doslovno nemaju gdje da sjede. Ranku Krivokapiću su neki poslanici poručili da su zadovoljni platama, ali da je mnogo veći problem što nemaju gdje da rade. Dok poslanici dijele stolice i kompjutere, neki Krivokapićevi savjetnici sjede u prostranim kabinetima", kazao je jedan od učesnika jučerašnje sjedni.

Povišica do 900 eura? Ranije je najavljeno da bi skupštinsko rukovodstvo moglo tražiti povećanje poslaničkih plata do 900 eura, koliko iznose dvije prosječne plate. U parlamentu je razmatrano da se povišice obezbijede kroz određenu vrstu varijabile prema kojoj bi mjesečno dobijali najviše 900 eura, u zavisnosti od broja sjednica skupštinskih radnih tijela, broja plenarnih sjednica i sličnih kriterijuma.

U ministarstvu finansija nijesu htjeli da se izjašnjavaju o tom zahtjevu

U ministarstvu finansija nijesu htjeli da se izjašnjavaju o tom zahtjevu, pojašnjavajući da će inicijativu za povišicama razmotriti kada im bude dostavljen prijedlog budžeta za narednu godinu.

Državni budžet bi bio dodatno opterećen

Parlament je ljetos bezuspješno tražio od Vlade da poslanicima odobri bonuse, navodeći da zarade parlamentaraca treba da budu jednake ministarskim. Administrativni odbor tražio je tada povećanje poslaničkih plata za još 700 eura kako bi Skupština bolje ostvarivala svoju kontrolnu ulogu nad radom Vlade.

Ministarstvo finansija je taj zahtjev odbacilo navodeći da su i ostali zaposleni u javnom sektora tražili povećanje, ali da nijesu mogli da im izađu u susret.

Obrazlažući svoju odluku, u Vladi su kazali da bi povećanjem poslaničkih plata na skoro 2000 eura, državni budžet bio dodatno opterećen za još oko 465.000 eura. Ministarske bonuse Vlada je tada opravdala kao antikoraptivnu mjera i na osnovu obaveza iz Akcionog plana za ispunjavanje kriterijuma EK. Tu odluku Vlada je donijela samo dva mjeseca nakon što je kabinet Igora Lukšića ministrima ukinuo mjesečna primanja za angažman u Vladinim komisijama.

Povišice da nadomjeste dodatne zarade

U neformalnim razgovorima, više sagovornika "Vijesti" iz parlamenta kazalo je da bi poslaničke povišice trebalo da nadomjeste dodatne zarade koju su, uz platu, parlamentarci iz vlasti primali u upravnim odborima.

Poslaničke povišice trebalo da nadomjeste dodatne zarade

Novim Zakonom o sprečavanju konflikta interesa, poslanici ne smiju biti članovi upravnih odbora, a od marta u poslaničke klupe neće moći gradonačelnici i direktori državnih preduzeća.Planiraju da se odreknu dnevnica i troškova za gorivo

Ukoliko se poslanici ipak slože da plate treba povećati, kako je predloženo na jučerašnjoj sjednici, novac u budžetu će najvjerovatnije biti obezbijeđen tako što će parlamentarcima biti ukinute nadoknade za angažman u kolegijumu i skupštinskim odborima, dok bi značajno bila smanjeni putni troškovi poslanika.

Osim plate, koja je u prosjeku oko 1400 eura, šefovi poslaničkih klubova imaju još po 300 eura za članstvo u kolegijumu, a poslanici oko 200 eura za članstvo u skupštinskim tijelima

Osim plate, koja je u prosjeku oko 1400 eura, šefovi poslaničkih klubova imaju još po 300 eura za članstvo u kolegijumu, a poslanici oko 200 eura za članstvo u skupštinskim tijelima. "Prema tom modelu novac za povišice tražili bi u postojećem budžetu. Jedan od načina je, na primjer, značajno smanjenje troškova goriva i dnevnica za putovanja. Tako nešto bi bilo realno, jer poslanicima koji ne žive u Podgorici je već obezbijeđen smještaj u hotelu, pa nema potrebe da im se svaki dan plaća gorivo za put do kuće", pojasnio je jedan od sagovornika "Vijesti" iz rukovodstva Skupštine.

Galerija

Bonus video: