KOMENTARISALA ISPUNJAVANJE OBAVEZA IZ POGLAVLJA 23 I 24

Fajon: Crnoj Gori potrebne jake i nezavisne institucije

Ona je naglasila da je vladavina prava najvažnije područje u kojem se treba učiniti vjerodostojan i održiv napredak
71 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Fajon, Foto: Twitter
Tanja Fajon, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.04.2018. 14:23h

Crnoj Gori su za rješavanje korupcije i sprovođenje djelotvornijih istraga potrebne jake i nezavisne institucije, koje će dovesti do konačnih sudskih odluka, ocijenila je slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon.

Ona je, komentarišući ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24, rekla da je napredak zabilježen na području suzbijanja korupcije na visoko nivou i nekih oblika organiziranog kriminala, ali da u nekoliko područja uticaj zakonodavnih i institucionalnih reformi još nije u potpunosti vidljiv.

“Sprečavanje korupcije, oduzimanje imovine stečene kriminalom, praćenje evidencija vezanih za nasilje nad novinarima, trgovina ljudima i pranje novca i dalje su važni problemi i područja na čijem poboljšanju bi Crna Gora trebalo da radi”, kazala je Fajon agenciji MINA.

Ona je naglasila da je vladavina prava najvažnije područje u kojem se treba učiniti vjerodostojan i održiv napredak.

“Crnoj Gori su potrebne jake i nezavisne institucije za rješavanje korupcije i sprovođenje djelotvornijih istraga i procesuiranja, koje će dovesti do konačnih sudskih odluka”, poručila je Fajon dodajući i da temeljna prava takođe moraju biti u potpunosti sprovedena u praksi.

On je istakla da je ključno i podsticajno okruženje za organizacije civilnog društva i borbu protiv vanjskog pritiska koji, kako je navela, oblikuje i ograničava način na koji mediji izvještavaju o aktuelnim pitanjima u državi.

Na pitanje da li smatra da je realno da države Zapadnog Balakan mogu postati članice EU do 2025. godine, Fajon je kazala da su vrata EU za Zapadni Balkan široko otvorena i da nova Strategija Evropske komisije o proširenju jasno utire put do članstva u Uniju.

“Neki naporni radovi su postignuti na obje strane i još puno toga treba učiniti”, navela je Fajon.

Ona je rekla da je datum indikativan, ali da je jasno navedeno da se Crna Gora i Srbija mogu priključiti EU do 2025. godine ako ispune sve uslove.

“Među šest država Zapadnog Balkana u čekaonici EU, Crna Gora je u skupini onih s najboljim mogućnostima, a pristupni pregovori već su u toku”, kazala je Fajon.

Za Zapadni Balkan, smatra ona, od presudne je važnosti napredak u području vladavine prava.

Prema njenim riječima, to znači bolje pravosuđe, iskorjenjivanje korupcije i borbu protiv organiziranog kriminala, jačanje demokratije i institucija, poboljšanje stanja u medijima i sloboda govora, te bolja zaštita prava građana.

Fajon je kazala da je poslednjih nekoliko sedmica održala brojne rasprave o proširenju EU i budućnosti zapadnog Balkana u okviru EU, na kojima su državni predstavnici govorili o napretku koji su postigli, hvaleći rad svojih vlada i uvjeravali zašto njihove države treba da preduzmu korak dalje na putu EU.

Ali, s druge strane, kako je dodala, novinari i predstavnici nevladinih organizacija dolaze s drugačijom pričom, žaleći se na loše uslove u kojima rade - politički pritisak i nedovoljna sigurnost novinara, što rezultira autocenzurmom i neprofesionalnom novinarstvom.

“Ulazak u EU nikada neće biti zaista uspješan ako državni predstavnici, kao i obični građani i članovi civilnog društva ne budu razumjeli situaciju u svojoj zemlji”, poručila je Fajon.

Komentarišući poziciju EU u odnosima NATO-Rusija, Fajon je rekla da nema ničeg pogrešnog u tome biti prijatelji i imati dijalog.

Kako je navela, EU je važan finansijski faktor u regiji, i ljudi na Zapadnom Balkanu vrjeruju u vrijednosti i standarde EU - mir i stabilnost, bolju ekonomiju i više radnih mjesta, poštovanje temeljnih prava, toleranciju i funkciosanje demokratije.

Fajon je kazala da uslovi za članstvo u EU odgovaraju Zapadnom Balkanu i njegovim nacionalnim interesima i dodala da bi trebalo razumjeti i voditi računa o promociji ruskih interesa na Balkanu i jačanje njezinog uticaja.

„Ali čak i ako se Rusija smatra favorizovanom među građanima zbog jakih istorijskih veza država, građani i dalje gledaju na EU kada se govori o materijalnim preferencijama kao što su putovanje i mogućnosti zapošljavanja“, navela je Fajon.

Bez obzira na ekonomske i vojne saveze, kako je istakla, interes EU je da sarađuje sa svima, uključujući Zapadni Balkan.

„U globalnom svijetu, zajednički izazovi se mogu uspješno riješiti samo uz zajedničke napore“, poručila je Fajon.

Preporučujemo za Vas