Konjević: Predsjednika kao Vujanovića nema na svijetu

Posebno se čudi kako to Vujanoviću smeta strofa čiji završni stih “Da je vječna Crna Gora” govori o vječnom trajanju crnogorske države…
69 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.09.2011. 15:38h

Predsjednik Filip Vujanović je jedini predsjednik države na svijetu koji nema potpuni osjećaj zadovoljstva kada se intornira himna njegove države, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije.

Vujanović je prethodno rekao da poštujući Crnu Goru, njenu himnu uvijek odsluša.

“Ali, dozvolite ne sa istim emocijama u odnosu na sve četiri strofe. Dvije slušam sa zadovoljstvom, a dvije zato što sam obavezan”, rekao je Vujanović u intervjuu za sarajevski nedjeljnii “BH dani” , objašnjavajući da kao predsjednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom ne može da ima razumijevanje za stihove “čije je autor čovjek koji joj ne pripada”.

Zabrinjavajuće je što na ovu temu nema razlike u stavovima predsjednika Vujanovića i recimo lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, rekao je Konjević.

“Ostaje nejasno u kojim je stihovima predsjednik Vujanović uočio da sadržajem odudaraju od crnogorske antifašističke tradicije”, rekao je Konjević..

Predsjednik države, podsjetio je on, nije imao prigovor na tekst himne kada je proglašavao Zakon o državnim simbolima kao i na Ustav koji je potvrdio ove državne simbole.

“Zabrinjavajuće je što na ovu temu nema razlike u stavovima predsjednika Vujanovića i recimo lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića. Neshvatljivo je da predsjednik države na ovu temu ima iste stavove sa onima koji su bili protiv obnove crnogorske nezavisnosti i nijesu glasali za Ustav i Zakon o državnim simbolima i koji se zalažu za podizanje spomenika Draži Mihailoviću”, rekao je Konjević.

On je ocijenio da je politički korektno da Vujanović iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i pokrene postupak promjene Ustava u dijelu državnih simbola i naziva službenog jezika.

“Neka založi svoj politički autoritet i pokuša da obezbjedi dvotrećinsku podršku u crnogorskom parlamentu i tro petinsku podršku građana na referendumu, kako je to predviđeno članovima 155. i 157. Ustava Crne Gore. Ako u tome neuspije, a neće uspjeti, jasno je šta tada svaki odgovoran političar treba da uradi”, zaključio je Konjević

Popović: Vujanović priprema teren za treći politički blok u Crnoj Gori

Izjavama u vezi sa crkvom i državnim simbolima u Crnoj Gori, koje su razlikuju od stavova dijela Demokratske partije socijalista (DPS), predsjednik Filip Vujanović priprema teren za moguće pravljenje novog političkog bloka, smatra književnik Milorad Popović.Komentarišući stav crnogorskog predsjednika da sa istim emocijama ne odsluša uvijek sve četiri strofe himne, Popović je ocijenio da se ne radi, o kako je naveo, igra između lidera DPS Mila Đukanovića i Vujanovića koja bi se politički mogla racionalizovati, već dubljem ideološkom sukobu. .“U političkoj ravni gledamo mislim da je u pitanju ideološki stav Vujanovića koji nije od juče.

S obzirom da mu drugi predsjednički mandat ističe za godinu i po, Vujanović moguće priprema teren za novi možda treći poltički blok u Crnoj Gori”, rekao je Popović agenciji MINA.

U političkoj ravni gledamo mislim da je u pitanju ideološki stav Vujanovića

Prema njegovim riječima, između Đukanovićeve i Vujanovićeve struje u DPS postoji sve dublji ideološki jaz“Nizom tendecioznih i kontinuiranih izjava u vezi sa crkvom, ulogom Srbije u regionu odnosom (Borisa) Tadića prema Crnoj Gori, Vujanović govori da je njegova politika negdje između politike stranke Andrije Mandića i DPS”, ocijenio je Popović.

Želi da pridobije Srbe i Beograd

On smatra da Vujanović traži neku srednju liniju, računajući na podršku prosrpske opozicije koja nema svoga lidera i Beograda.“Da bi u nekom narednom periodu Crna Gora ponovo postala marioneta Beograda. Tu je taj ključni ideološku razlog. Da li će se to ostvariti i da li Vujanović ima dovoljno hrabrosti i harizme to je drugo pitanje”, smatra Popović.On je ocijenio da Vujanovićeva struja u DPS-u nije dovoljno snažna da bi eventualno zajedno sa prosrpskom opozicijom mogla odlučivati o promjeni državnih simbola.“Međutim u narednih godinu dvije moguće je da se taj dio DPS pokuša na neki način politički profilisati i osamostaliti”, rekao je on.

Međutim u narednih godinu dvije moguće je da se taj dio DPS pokuša na neki način politički profilisati i osamostaliti

Popović je rekao da je sadašanja zvanična himna Crne Gore jezički, metrički i stilski koherentna. On je kazao da usmena književnost odnosno narodna poezija nikad nije identična u svom izvorniku, odnosno od narodnog pjevača do zapisivača.“Ne postoji nijedna relevantna dokaz da je Sekula Drljević dopisivao određeni dio himne. Prije svega riječ je o tome da je on samo zapisao i eventulno stilizovao taj tekst koji je potpisao”, zaključio je Popović.

Bonus video: