Vujanović: Pola himne slušam sa zadovoljstvom, a pola jer sam obavezan

Kao predsjednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom ne može da ima razumijevanja za stihove “čiji je autor čovjek koji joj ne pripada”
309 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Filip Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.09.2011. 07:44h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je neprimjerenim da se ulmatimatom mijenjaju državni simboli zemlje.

On je u intervjuu sarajevskom nedjeljniku “BH dani”, odgovarajući na pitanje je li vlast dogovorom sa opozicijom oko srpskog jezika otvorila vrata novom ultimatumu, jer je opozicija buduću podršku reformi sudstva i tužilaštva uslovila promjenom državnih simbola, istakao da je “takav pristup nedostojan ozbiljne politike” kakvu očekuje da će i opozicija imati.

“Dakle, na isti način na koji podržavam svaki dijalog, protivim se svakom ultimatumu”, rekao je Vujanović.

Ističući da se uprkos kritikama jednog dijela javnosti mora poštovati pravo jednog broja crnogorskih građana da govore svojim jezikom, Vujanović je, ne sporeći “istu lingvističku ocjenu”, rekao da će vrijeme pokazati koliko je novojotovana varijanta primjenjiva u praksi.

On je istakao da je prestroga ocjena da će se, primjenom novog nastavnog programa u školama, od učenika stvarati “mali nacionalisti”.

Kritikuju ga ekstremisti

Navodeći da je kao predsjednik uvijek afirmisao koncept građanske države, Vujanović je rekao da nikada nije vjerovao da Crna Gora budućnost može graditi na antisrpstvu.

Vujanović je rekao da nikada nije vjerovao da Crna Gora budućnost može graditi na antisrpstvu

“Kao što sam ubijeđen da Srbija ne može imati budućnost ako afirmiše anticrnogorstvo. Znam da sam zbog ovakvog stava plaćao cijenu i bio kritikovan od strane crnogorskih ekstremista”, kazao je Vujanović, koji se ogleda “u svakom pokušaju destabilizacije građanskog koncepta društva”.

Govoreći o dijelu crnogorske himne koju, kako navodi, “realno ne prihvata dio Crne Gore”, Vujanović je rekao da “poštujući Crnu Goru, njenu himnu uvijek odsluša”.

“Ali, dozvolite, ne sa istim emocijama u odnosu na sve četiri strofe. Dvije slušam sa zadovoljstvom, a dvije zato što sam obavezan”, rekao je Vujanović, objašnjavajući da kao predsjednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom ne može da ima razumijevanja za stihove “čiji je autor čovjek koji joj ne pripada”.

Dvostruke poruke nisu dio taktike

Odgovarajući na pitanje jesu li njegove “dvostruke poruke” rezultat podjele posla unutar DPS-a, prema kojem je lider stranke Milo Đukanović zadužen za crnogorske, a on za “prosrpske birače”, Vujanović je istakao da u kampanjama nije imao podršku “niti onog naglašenog crnogorskog niti onog naglašeno srpskog nacionalnog bloka”.

Uvjeren da je srbijanski predsjednik Boris Tadić svojim djelovanjem “mnogo puta pokazao da uvažava nezavisnost Crne Gore”, Vujanović je podsjetio da je, “usprkos volji tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, Tadić priznao rezultate crnogorskog referenduma i došao u Podgoricu da čestita nezavisnost.

Ne prepoznaje u zvaničnoj politici Srbije teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori.

On smatra i da bi za crnogorsku opoziciju bilo porazno i ponižavajuće ako bi se potvrdila informacija da savjetnik predsjednika druge države koordinira njihov rad.

Vujanović je kazao i da ne prepoznaje u zvaničnoj politici Srbije teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori.

On je, komentarišući nedavnu poruku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, tokom posjete Herceg Novom, da se u Crnoj Gori mora zaštiti srpstvo, kazao da “Srbima u Crnoj Gori nije potrebna zaštita od bilo koga, pa ni od Dodika”.

Kritikujem negiranje države

Podsjećajući da Mitropoliju smatra kanonski priznatom crkvom, Vujanović je rekao da javno kritikuje svaki pokušaj negiranja crnogorske nacije i države koje dolazi od strane SPC. On je istakao da Mitropolija mora da shvati da djeluje na teritoriji suverene države.

“Ako uzmemo nedavne izjave patrijarha SPC-a Irineja, rekao bih da, nažalost, Patrijaršija te činjenice uporno ignoriše.

Za razliku od SPC, Ruska pravoslavna crkva je, nakon raspada SSSR-a, pokazala neuporedivo progresivniji odnos prema mitropolijama koje su počele da funkcionišu u bivšim sovjetskim republikama.

U tom smislu, SPC bi trebalo da pomogne. Naravno, može i da odmogne, ali ne bi smjela da zaboravi da bi eventualno zadržavanje takvog stava moglo poslužiti kao logistika CPC-u, koja je uvijek poštovala državu i crnogorski”, kazao je Vujanović.

Bonus video: