Poštovanje svih religija najbolji znak demokratije

U vjerskim krugovima nije tako uobičajeno da se potpisuju ugovori, pošto su zaduženi da sačuvaju svoju riječ prema bogu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 15:35h

Najbolji znak demokratije u jednoj zemlji je kad se poštuju sve religije, ocijenio je vrhovni rabin Izraela Jon Mecger.

On je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa crnogorskim zvaničnicima, kazao da je veoma zadovoljan sastancima.

“Svi su iskazali volju da nedavno osnovana Jevrejska zajednica bude prava zajednica, a ne samo organizacija, i da jevrejska vjera bude ispunjena svim sadržajima i priznata kao zvanična u zemlji, kao što su hrišćanska i muslimanska“, naveo je Mecger.

Prema njegovim riječima, crnogorski zvaničnici su „jednoglasno obećali da će podržati taj akt, ili kroz novi zakon ili kroz odgovarajuće promjene za ostvarenje te ideje“.

Oslanjaju se na riječ

Na pitanje novinara da li je konkretno dogovoreno potpisivanje nekog sporazuma, Mecger je kazao da nijesu s tom namjerom došli u Crnu Goru.

„Nijesmo došli ništa da potpišemo, nego se oslanjamo na riječ", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u vjerskim krugovima nije tako uobičajeno da se potpisuju ugovori, pošto su zaduženi da sačuvaju svoju riječ prema bogu.

"Nijedan političar neće da ima problema sa bogom", smatra Mecger.

On je kazao da Jevreji osjećaju veliku solidarnost sa crnogorskim narodom, jer se radi o malim narodima koji su se borili za svoju slobodu i nezavisnost.

„Vaša država je mala, ali jako kvalitetna, i biće nam čast da preporučimo Jevrejima širom svijeta da posjete Crnu Goru“, dodao je on.

Mecger je ocijenio da su Jevreji prepoznati kao pametan i vrijedan narod, i da mogu dati veliki doprinos razvoju Crne Gore.

Potraživanja za nekretnine ne postoji

On je kao primjer naveo njihovog sunarodnika koji je u Albaniji otvorio farmaceutsku kompaniju, i zaposlio 500 ljudi.

Mecger je kazao da je katolička crkva Jevreje zvanično oslobodila tereta da su oni ubili Hrista.

„To je zvanično dodato u katoličkoj vjeri i zapisano. Biću zadovoljan kada i pravoslavna crkva to prihvati“, rekao je on.

Na pitanje novinara da li Jevrejska zajednica potražuje nekretnine u Crnoj Gori, kao što je slučaj u Srbiji, predsjednik Zajednice Jevreja, Jaša Alfandari, kazao je da nemaju takvih potraživanja.

On je pojasnio da u Risnu postoji kuća koja je u vrijeme Kraljevine jugoslavije pripadala Ženskom društvu Jevrejske opštine Beograd, i nju sada potražuje Savez jevrejskih opština Srbije.

“Nikakva druga potraživanja ne postoje”, kazao je Alfandari.

Bonus video: