Nijedna opština u Crnoj Gori ne bi zadovoljila status opštine po novom Zakonu

Odbor za ustavna nije se izjasnio o predloženom zakonu zbog administrativno-tehničkih propusta, ali će to učiniti naknadno
103 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ustavna pitanja, Foto: Savo Prelević
Odbor za ustavna pitanja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2011. 11:23h

Nijedna opština u Crnoj Gori, uključujući i glavni grad, ne bi zadovoljio status opštine po novom Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, koji se odnosi na način formiranja novih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, smatra poslanik Nove Emilo Labudović.

U prilog tome, rekao je on na Odboru za ustavna pitanja, ide činjenica da pojedine opštine u Crnoj Gori duguju i po nekoliko miliona eura.

Podsjećajući da je postojeća teritorijalna organizacija uređena početkom 60-ih godina, predstavnik predlagača zakona Mladen Jovović kazao je da je suština izmjene zakona ta da gradske opštine Golubovci i Tuzi mogu da se izdvoje u samostalnu jedinicu lokalne uprave, ako Glavni grad raspiše referendum.

Prije toga neophodno je da građani sa dijela teritorije koji želi da se izdvoji podnesu inicijativu za pokretanje tog postupka.

"Inicijativa mora da potekne od najmanje 30 odsto stanovnika sa teritorije koja se izdvaja, a ranije je bio slučaj da inicijativu mora podnijeti 30 odsto od ukupnog broja sa cijele teritorije", rekao je Jovović.

On je istakao da predloženi zakon u demokratskom postupku reguliše proceduru teritorijalnih promjena, tako što svaki dio teritorije koji želi da se izdvoji “mora da ispoštuje sve parametre da bi se o njima raspravljalo”.

Govoreći o ekonomskim uslovima da bi neka teritorija mogla da se izdvoji u samostalnu lokalnu upravu Miodrag Vuletić (DPS) kazao je da se fiskalni kapacitet buduće lokalne samouprave određuje na osnovu prihoda i rashoda iste.

"To je uopštena noram da prihodi moraju biti takvi da obezbjeđuju elementarno funkcionisanje opštine", pojasnio je Vuletić.

Odbor za ustavna nije se izjasnio o predloženom zakonu zbog administrativno-tehničkih propusta, ali će to učiniti naknadno.

Bonus video: