Crnogorci na Kosovu će biti u Ustavu do kraja godine

Vujičić je kazao da su Vlada Hašima Tačija i predsjednica Kosova Atifete Jahijaga posvećeni rješavanju pitanja Crnogoraca
0 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.09.2011. 09:24h

Pitanje statusa Crnogoraca na Kosovu trebalo bi da bude riješeno do kraja godine, izjavio je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.

On je kazao da na Kosovu danas vlada pozitivna klima prema Crnogorcima, navodeći da kosovski zvaničnici sve češće najavljuju rješavanje pitanja crnogorske zajednice.

Vujičić je kazao da su Vlada Hašima Tačija i predsjednica Kosova Atifete Jahijaga posvećeni rješavanju pitanja Crnogoraca.

“Na Kosovu danas postoji pozitivna klima prema Crnogorcima, kao i čvrsta obećanja najviših zvaničnika da će se do kraja ove godine ili najkasnije početkom sljedeće godine konačno riješiti naš pravni i ustavni status.

Do tada ćemo biti usmjereni ka rješavanju statusa i nagomilanih problema crnogorske zajednice, ali i povratku svih raseljenih lica koja žele da se vrate na svoja ognjišta bez obzira na to kojoj nacinaloj, etničkoj ili vjerskoj zajednici pripadali”, kazao je Vujičić.

On je kazao da su Vlada i predsjednik Crne Gore dali veliku podršku zemljacima na Kosovu, navodeći da su zbog toga Crnogorci na Kosovu na korak do rješavanja ustavno-pravnog položaja.

Vujičić je negodovao zbog objavljivanja depeša Vikiliksa u kojoj se navodi da Priština vjerovatno neće uslišiti zahtjeve Podgorice da Crnogorci na Kosovu dobiju pravni status jednak onome koji imaju ostale zvanično priznate manjine u toj zemlji.

U depeši američke ambasade poslatoj 2009. godine navodi se da su na sastanku crnogorske delegacije na čijem čelu je bio potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder, kosovski zvaničnici poručili da nema ništa od priznavanja crnogorske zajednice.

Vujičić priznaje da je u to vrijeme položaj Crnogoraca na Kosovu bio nezavidan, ali da izjave tadašnjih kosovskih zvaničnika ne znače da status crnogorske zajednice neće biti riješen.

On tvrdi da pojedini kosovski zvaničnici danas iznose sasvim drugačije stavove.“

Bonus video: