Pregovori na vidiku: Brisel pozitivno gleda na crnogorski napredak

Komesari svih direktorata pregledaće prve nacrte izvještaja o napretku i davaće primjedbe iz svojih nadležnosti koje se pominju u izvještaju
52 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.09.2011. 08:54h

Evropska komisija uveliko priprema paket o proširenju o kojem će komesari prvi put diskutovati na sastanku u utorak. Crna Gora neće biti na vrhu tema o kojima će se raspravljati, ali šanse da dobije preporuku za otvaranje pregovora su vrlo dobre, potvrdilo je “Vijestima” više izvora u Briselu.

Komesari svih direktorata pregledaće prve nacrte izvještaja o napretku koje je pripremio Direktorat za proširenje i davaće primjedbe iz svojih nadležnosti koje se pominju u izvještaju.

Ovo je tek prvi od nekoliko budućih sastanaka 27 komesara o pitanjima proširenja i još brojnijih sastanaka njihovih timova koji će voditi finalnoj odluci i finalnim verzijama izvještaja koji će Evropska komisija (EK) objaviti 12. oktobra, kad će se saznati i da li će Crna Gora dobiti željenu preporuku za otvaranje pregovora. Ako je dobije, to će na kraju godine potvrditi i Savjet EU, odnosno šefovi država i vlada.

Misao vodilja zemalja koje se zalažu za proširenje je da Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju, Srbija dobije kandidaturu i možda uslovljeni datum za otvaranje pregovora, a da Crna Gora i Makedonija otvore pregovore.

Rano za definitivne zaključke

Svi sagovornici “Vijesti”, uglavnom iz zemalja članica EU i iz Evropske komisije, a koji su zaduženi upravo za Zapadni Balkan i detaljno prate rad na izvještaju, kažu da je u ovom trenutku prerano da se definitivno zaključi da li će do toga doći.

U strogo anonimnim razgovorima sa “Vijestima” kažu da je izvještaj još u "vrlo ranoj fazi", ali, svako od sagovornika kaže da će se njihova zemlja ponašati prema zaključku Evropske komisije. "Ako Komisija zaključi da su vaši prioriteti ispunjeni, zašto bismo mi kočili", kazao je jedan od sagovornika.

To je ujedno i formula koju već nekoliko mjeseci ponavljaju kad je riječ o proširenju na Zapadni Balkan. Zemlje članice žele ostaviti utisak da će se isključivo rukovoditi prema procjeni Komisije, jer je taj izvršni organ EU i zadužen da, u ime članica, vodi pregovore. Samo, pitanje je koliko je EK autonomna u izradi izvještaja o napretku.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: