Kineski turista neće samo da leži na plaži, pa mu je za Crnu Goru dovoljno dva dana

Ulaganje u Crnu Goru će kineskim investitorima otvoriti tržišta zemalja u regionu jer postoje dobre veze sa zemljama susjedima
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 08:29h

Crna Gora i Kina imaju odlične političke odnose, a ekonomski se mogu poboljšati kroz oblasti infrastrukture i energetike, za koje su kineske kompanije veoma zainteresovane - kazao je kineski ambasador u Podgorici Ži Žaolin.

On je, u razgovoru za “Vijesti”, kazao da od ekonomske saradnje obje zemlje imaju koristi.

“Kineska vlada sprovodi strategiju izlaska na međunarodno tržište. Investiranje u Crnu Goru za kineske firme znači više šansi za poslovanje, ali istovremeno, ove investicije su dobre i za crnogorsku stranu jer to će podsticati njen ekonomski razvoj i povećavati zaposlenost”, kazao je Žaolin.

On je dodao da je investiranje u Crnu Goru način da se krene i u region: “Crna Gora nije velika zemlja i ona ima puno veza sa svojim susjedima. Tako da će ulaganje u Crnu Goru otvoriti za kineske investitore tržišta zemalja u regionu”.

Trgovinska razmjena tradicionalno dobra

Govoreći o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, kineski ambasador kaže da je trgovinska razmjena tradicionalno dobra, ako se izuzme 2009. godina koja je bilježila pad zbog svjetske krize.

"Naša vlada je nekoliko puta pružila bespovratnu pomoć Crnoj Gori"

“Trgovina je ponovo u porastu, prošle godine je dostigla vrijednosti blizu 75 miliona dolara. Treba istaći da je prošle godine Crna Gora imala veliki porast izvoza, prije svega zahvaljujući izvozu vina”, rekao je Žaolin i ukazao na intenzivnu vezu “Plantaža” sa kineskim kompanijama.

Pored trgovine, dodao je on, do izražaja sada dolaze kineske investicije kroz razne modele kreditiranja, koncesija, javno-privatnog partnerstva.

“Takođe, naša vlada je nekoliko puta pružila bespovratnu pomoć Crnoj Gori. Naši investitori su zainteresovani za sve oblasti, ali shodno potrebama Crne Gore, njihovo interesovanje je koncentrisano na oblasti infrastrukture i energetike”, kazao je ambasador.

Crna Gora ponudila izgradnju hidrocentrala

On je ukazao na nekoliko projekata o kojima trenutno razgovaraju sa crnogorskim zvaničnicima - izgradnja autoputa od Bara do Boljara, jadransko-jonskog autoputa, obilaznici oko Budve.

Razgovara se takođe i o korišćenju solarne energije i uvozu opreme iz Kine.

“Nama je crnogorska strana ponudila i izgradnju hidrocentrala. Razgovori za sve to su sada u toku. Nadam se da će uspjeti”

“Nama je crnogorska strana ponudila i izgradnju hidrocentrala. Razgovori za sve to su sada u toku. Nadam se da će uspjeti”, rekao je Žaolin.

On je istakao da pregovori za autoput nijesu propali i da se sada u razgovore o njemu uključila Kineska banka za uvoz-izvoz koja će vjerovatno i finansirati projekat ako on bude dogovoren.

Potrebna poboljšanja u svim oblastima

Kineski ambasador je ukazao i na neke značajne i velike investicije u Crnoj Gori. Kao primjer naveo je saradnju između kompanije ZTE i Telenora, a taj projekat vrijedi oko 20 miliona dolara. Žaolin je podsjetio i na to da je Crna Gora, uz pomoć kineskih kredita, koje vlada te države daje kao pomoć u razvoju prijateljskim zemljama, kupila dva broda.

“To ide po planu. Vjerovatno će do kraja ove godine jedan brod biti isporučen, a drugi će doći u 2012”, rekao je ambasador.

Na pitanje da li on, kao američka ambasadorka Su Kej Braun, smatra da su problemi za investicije problemi korupcije, netransparentnosti na tenderima i načini na koji kompanije dobijaju posao, Žaolin je kazao da je problem korupcije raširen svuda u svijetu i da Crna Gora nije specifična po tome. Protiv te pošasti, naglasio je ambasador, treba se boriti ne samo da bi se stvorili bolji uslovi za strane investicije, već i da bi se stvorilo sigurno društvo u kojem su svi građani ravnopravni.

Žaolin sa novinarkom "Vijesti"

“Naravno, poboljšanja uslova za strane investicije je korisno i crnogorska vlada ulaže napore na tome”, ocijenio je ambasador.

Na pitanje šta treba poboljšati i da li se radi o smanjenju poreza ili vladavini prava i stvaranju fer uslova za konkurenciju, Žaolin je rekao da su poboljšanja potrebna u svim oblastima.

“U svim oblastima treba bolje da radimo. Ovdje treba poboljšati zakonske propise, a treba vaspitavati ljude da sarađuju dobro”, rekao je Žaolin.

Poštuju integraciju u EU i NATO

Kina, dodao je Žaolin, poštuje put koji je Crna Gora odabrala, a tiče se ulaska u Evropsku uniju i NATO. “Ona je politički stabilna i socijalno sigurna zemlja”, ocijenio je Žaolin i dodao da su odnosi između dvije zemlje doživjeli veliki napredak. Podgorica i Peking se međusobno poštuju, pa tako Kina poštuje evroatlantske integracije Crne Gore, a ona pruža podršku najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu po pitanju Tajvana i Tibeta.

Kada se radi o vizama, za sada bezvizni režim postoji samo za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Nije se razgovaralo o ukidanju viza za obične građane:

“Uz razvoj situacije i povećanja broja ljudi koji putuju u dvije zemlje, i to će pitanje doći na dnevni red”. Komentarišući zemlju u koju je došao prije pola godine, Žaolin je rekao da Crna Gora ima dobru geografsku poziciju i lijepu prirodu, koju treba sačuvati. Ambasador je posebno naglasio hrabrost i gostoprimljivost ljudi.

Kineski turisti neće samo da leže na plaži

Govoreći o dolasku kineskih turista u Crnu Goru, Žaolin je ukazao na to da Kinezi žele da upoznaju kulturu i istoriju jedne zemlje, a ne samo njene prirodne ljepote.

“Razlog što je mali broj kineskih turista u Crnoj Gori jeste to što je turistička ponuda ove zemlje prilično nepoznata. Crna Gora mora više da radi na svojoj promociji”, poručio je Žaolin.

Turisti, objasnio je on, kad dođu ovdje ne žele samo da leže na plaži, već hoće što više da vide i budu u pokretu. Kina, kako je dodao ambasador, ima 18 hiljada kilometara obale.

Razlog što je mali broj kineskih turista u Crnoj Gori jeste to što je turistička ponuda ove zemlje prilično nepoznata

“Ne bi bilo loše da crnogorske turističke organizacije u saradnji sa turističkim organizacijama zemalja u regionu naprave ture za sedam ili deset dana, tako da turisti pored Crne Gore vide još neke zemlje. To bi zainteresovalo naše turiste”, rekao je Žaolin.

Na pitanje da li misli da Crna Gora ima dovoljno da ponudi i da li je to kvalitetno za kineskog turistu, ambasador je kazao da je dva-tri dana turisti dovoljno za Crnu Goru, a da nakon toga može da nastavi za Hrvatsku, Italiju ili Srbiju, Albaniju i Grčku.

Galerija

Bonus video: