"Rezultat Vuksanović pokazuje snaženje platforme SDP, produžena autokratija vlasnika DPS"

„Sa žaljenjem konstatujemo da ideje SDP-a oko koncepta opozicionog nastupa i organizovanja u susret ovim izborima nijesu bile prihvaćene, a da je rezultat toga nesnalaženje dijela opozicionih lidera u aktuelnom političkom momentu, što pokazuju i rezultati izbora“, kaže se u saopštenju
99 pregleda 15 komentar(a)
Draginja Vuksanović Podgorica, Foto: Filip Roganović
Draginja Vuksanović Podgorica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.04.2018. 15:56h

Rezultat koji je Draginja Vuksanović ostvarila na predsjedničkim izborima pokazuje snaženje političke platforme Socijaldemokratske partije (SDP) o neophodnosti promjena, ocijenilo je Predsjedništvo te stranke.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Predsjedništvo je danas, analizirajući rezultate predsjedničkih izbora, izrazilo zadovoljstvo podrškom građana kandidatkinji te stranke, i uvjerenje da će ideja promjena koju je Vuksanović personifikovala biti osnažena i u narednim izbornim ciklusima.

„Rezultat od 8,2 odsto, ili 27.441 glas, pokazuje snaženje političke platforme SDP-a o neophodnosti promjena zasnovanih na jačanju države, borbi za poboljšanje standarda građana, jasnom evropskom putu naše zemlje i izgradnji Crne Gore kao suštinskog građanskog društva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, istovremeno, u SDP-u ne mogu biti zadovoljni ukupnim rezultatima izbora, „jer su produžili autokratiju vlasnika Demokratske partije socijalista (DPS), ovaj put uz dokumentovane zlouptrebe koje su se našle i u izvještaju misije OEBS/ODIHR“.

Predsjedništvo je ocijenilo da se ne može govoriti o slobodnim i fer izborima ukoliko u tom izvještaju, kako su naveli, stoje ocjene o institucionalnom favorizovanju Mila Đukanovića ili kredibilni izvještaji o kupovini glasova.

„Sa žaljenjem konstatujemo da ideje SDP-a oko koncepta opozicionog nastupa i organizovanja u susret ovim izborima nijesu bile prihvaćene, a da je rezultat toga nesnalaženje dijela opozicionih lidera u aktuelnom političkom momentu, što pokazuju i rezultati izbora“, kaže se u saopštenju.

Predsjedništvo je, u susret lokalnim izborima u 11 crnogorskih opština, odlučiolo da se na njima nastupi u skladu sa odlukama lokalnih opštinskih odbora.

Ocijenjeno je da je u Podgorici neophodno formirati širok građanski savez za promjene, koji bi, pored SDP-a, sačinjavali drugi opozicioni politički subjekti, pojedine manjinske stranke i ugledni nezavisni intelektualci.

„Podgorici je potrebna politička promjena na građanskom konceptu, koja će omugućiti razvoj po mjeri svih građana Glavnog grada, a ne otuđene partijske elite i privilegovanih pojedinaca“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: