Štefan File zadovoljan Lukšićem i opozicijom

File je pozdravio i sve dosadašnje napore da se ispune ključni prioriteti postavljeni u Mišljenju Evropske komisije (EK)
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.09.2011. 16:32h

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je dogovor vlasti i opozicije oko jezika.

Komesar File je, u saopštenju za javnost, pohvalio ulogu premijera Igora Lukšića, predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i lidera SNP-a, PzP-a i Nove Srđana Milića, Nebojše Medojevića i Andrije Mandića zbog njihovih neumornih napora na pronalaženju kompromisnog rješenja i predanosti evropskom putu zemlje.

“Nadam se da će današnji dogovor popločati put za brzo usvajanje izbornog zakona, koji je dio ključnih prioriteta I zbog toga jedan od uslova koje Crna Gora mora ispuniti u pogledu otvaranja pristupnih pregovora sa EU”, naveo je File.

On je pozdravio i sve dosadašnje napore da se ispune ključni prioriteti postavljeni u Mišljenju Evropske komisije (EK) i da se nađe konsenzusno rješenje za delikatna pitanja.

U novembru prošle godine, EK je postavila Podgorici sedam uslova koje mora da ispuni da bi dobila datum za početak pregovora. Osim usvajanja izbornog zakona, Crna Gora je morala da radi na jačanju administrativnih kapaciteta, nezavisnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poboljšanju odnosa prema medijima i civilnom društvu, kao i borba protiv diskriminacije.

“Posvećenost Crne Gore evropskim integracijama i političkom konsenzusu o EU agendi su snažni faktori na putu ka članstvu”, kazao je komesar, koji je napomenuo da posao još nije gotov.

“Reforme moraju da se sprovode odlučno, u korist svih građana u Crnoj Gori. Uvjeren sam da će sa odlučnošću svog naroda, Crna Gora nastaviti da stabilno napreduje ka EU”.

Bonus video: