EU još uvijek ne može dati jasniju finalnu procjenu napretka

On je ponovio poruku evropskih zvaničnika da Crna Gora bez izbornog zakona ne može dobiti preporuku Evropske komisije za otvaranje pregovora o članstvu
76 pregleda 0 komentar(a)
Krivokapić i Maurer, Foto: Savo Prelević
Krivokapić i Maurer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2011. 09:38h

Predstavici Evropske unije (EU) zasad ne mogu saopštiti procjenu učinka Crne Gore u ispunjavanju sedam ključnih prioriteta, ali će na kraju današnjeg dana ključna procjena biti jasnija, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer.

On je ponovio poruku evropskih zvaničnika da Crna Gora bez izbornog zakona ne može dobiti preporuku Evropske komisije za otvaranje pregovora o članstvu.

Upitan šta misli o ispunjavanju ostalih šest prioriteta, među kojima je i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, Maurer je kazao da, prije nego izvještaj o napretku bude predstavljen, ne mogu spekulisati šta će biti konačan ishod. Eksperti, kako je pojasnio, procjenjuju šta je Crna Gora uradila.

"Još je rano reći, svi ste pozvani na predstavljanje izvještaja 12. oktobra, ali sad ne možemo dati krajnju procjenu, i u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala mislim da Crna Gora ima mjerljive rezultate", rekao je Maurer novinarima na prvoj međunarodnoj konferenciji interne revizije u Crnoj Gori.

Izborni zakon kao pokazatelj postojanja konsenzusa

On smatra da još treba da bude urađeno, kao i da isto važi i za oblast borbe protiv korupcije, gdje su usvojeni zakoni o finansiranju političkih partija i konfliktu interesa.

"Tako da će to biti ocijenjeno od eksperata iz Brisela i samo na kraju današnjeg dana biće nam jasna finalna procjena", rekao je Maurer.

On je ocijenio da će usvajanje izbornog zakona pokazati da na političkom polju postoji konsenzus o evropskim integracijama.

"Još nemamo rješenje, ali se nadamo da će sa različitim predlozima, kompromis biti moguć. Već smo vidjeli da je jedan od zahtjeva opozicije, zakon o opštem obrazovanju, već usvojen, pa ne mislimo da prepreke, koje treba da se prevaziđu, neće biti riješene", rekao je Maurer.

Prema njegovim riječima, Delegacija Unije pažljivo prati šta se dešava, kao i pregovore premijera i predstavnika opozicije o jeziku.

"Vidjeli smo da je posljednja ponuda možda ponuda koja može biti prihvatljiva za sve, pričamo o predlogu crnogorski; srpski, bosanski, hrvatski", naveo je on.

Bonus video: