Mještani sela sa Kosova traže da im se vrate imanja na teritoriji Crne Gore

Mještani Rugove traže da se granična linija vrati na onu iz Ustava iz 1974. godine
0 komentar(a)
Brajović Kosovo, Foto: Beta/AP
Brajović Kosovo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.09.2011. 08:21h

Mještani kosovskog mjesta Rugova protestovali su prije nekoliko dana ispred zgrade opštine Peć tražeći da im se vrate imanja koja se nalaze na teritoriji Crne Gore.

Oko 500 mještana sela iz Rugovske klisure, koja se nalazi u blizini granice sa Crnom Gorom, tražili su vraćanje linije razgraničenja između Crne Gore i Kosova na, kako su saopštili, avnojevske granice.

Kako prenosi kosovski portal “Bota sot”, mještani Rugove optužili su zvaničnike pećke opštine i kosovskih institucija da žmure na problem građana čija su imanja, primjenom Kumanovskog sporazuma, ostala na teritoriji Crne Gore.

"Naše institucije zatvaraju oči i ne vide probleme sa kojima kuburimo. Dok oni ćute, Crna Gora drži teritoriju koja joj nikad nije pripadala a mi ne možemo da koristimo imanja koja su naša vijekovima. Dok smo mi živi granicu nam niko neće mijenjati", kazao je Ismet Murići, mještanin sela Košutan.

On je pozvao lokalne zvaničnike i državne institucije da preduzmu konkretne korake kako bi zaštitili područje u kojem žive, navodeći da granicu treba vratiti na onu iz Ustava 1974. godine.

Djed i baba pamte, neće više da ćute

Protest stanovnika Rugove organizovan je zbog odluke da umjesto snaga Kfora, granicu sa Kosovom ubuduće čuvaju kosovski i crnogorski policajci.

Tim povodom ministar policije Ivan Brajović rekao je da su pregovori o lokaciji otvaranja graničnog prelaza između Kosova i Crne Gore već počeli i da ne očekuje probleme kada je u pitanju demarkacija granice, čija je dužina oko 80 kilometara.

Mještani Rugove smatraju da Crna Gora ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu, zahtijevajući od svojih zvaničnika da to zaustave.

Mještani Rugove smatraju da Crna Gora ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu, zahtijevajući od svojih zvaničnika da to zaustave

"Moj djed i baba pamte kada su naša imanja bila dio Kosova. Godinama smo u tuđim državama ćutali i gledali kako našu zemlju prisvajaju drugi, ali mi nije jasno zašto ćutimo danas kada je Kosovo međunarodno priznata država", tvrdi Murići.

Ministri policija Kosova i Crne Gore, Ivan Brajović i Bajram Redžepi, ranije su kazali da će administrativna granica koja je između Crne Gore i Kosova postojala u bivšoj Jugoslaviji postati državna.

Njih dvojca su se tada saglasili da ni Crna Gora ni Kosovo nemaju pretenzije na bilo čiju, osim na svoju teritoriju. Oni su tada, nakon protesta mještana sela oko Peći, kao privremeno rješenje odobrili Kosovarima da nakon najave koriste pašnjake te da stoku dovoze kamionima. Kako je tada dogovoreno, seljane bi policija pratila do katuna.

Bonus video: