Znakovi interpunkcije koče dogovor Lukšića i opozicije

Opozicija je u svom predlogu predložila da se predmet zove "crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski"
71 pregleda 0 komentar(a)
branko radulovic, Foto: Savo Prelević
branko radulovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2011. 16:00h

Poslanici crnogorske Skupštine su za četvrtak odgodili glasanje o predlogu izbornog zakona u načelu, kako bi do tada dopustili mogućnost postizanja dogovora premijera Igora Lukšića sa opozicijom o pitanju jezika.

Premijer i lideri opozicije vode intenzivne pregovore o jeziku i do sada su postigli visok stepen razumijevanja i saglasnosti, rekao je predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

On je novinarima u Skupštini kazao da se nada da će razum pobijediti i naveo da je teško objasniti sadržaj pregovora „jer se vrtimo oko interpunkcijskih znakova“.„Očigledno postoji neko ko ne želi dogovor, jer ako su interpunkcijski znaci tako bitni onda znači da dogovor nije bitan“, ocijenio je Medojević.Prema njegovim riječima, očigledno je da „druge zainteresovane adrese“, a to je prije svega vrh Demokratske partije socijalista, ne žele dogovor.

Očigledno postoji neko ko ne želi dogovor, jer ako su interpunkcijski znaci tako bitni onda znači da dogovor nije bitan

„Očekujemo da će danas poslepodneva i sjutra ujutro preovladati razum i državnička odgovornost, jer ne znam kako bih bilo kome građaninu objasnio da se nismo dogovorili o ovom važnom pitanju zbog interpunkcijskog znaka“, zaključio je Medojević

"U premijerov kabinet stigao je predlog opozicije koji sadrži elemente koji nisu prihvatljivi", saopšteno je Vijestima iz Vlade.

Opozicija je u svom predlogu, saznaju Vijesti, između ostalog predložila da se predmet zove "crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski".

Ko je kriv?

Neko sjedi u nekoj hladovini, pije viski i vrši pritisak, rekao je Medojević

"Poslali smo usaglašen zahtjev premijeru, očekujemo da će odgovor premijera pokazati spremnost da se dođe do dogovora", rekao je Medojević, prije pauze.

Ističući da su veoma blizu dogovora, Medojević je kazao da svi imaju obavezu da integrišu sve strukture društva.

Ako dogovora ne bude, rekao je Medojević, za to neće biti kriv ni Lukšić ni opozicioni lideri.

On je aludirao da bi krivac za takav scenario bio bivši premijer Milo Đukanović, "jedan od onih kojima Evropska unija ne odgovara".

"Danas je sukob dvije Crne Gore, one koja hoće dogovor, pošten...i onih kojima reforme ne odgovaraju", rekao je Medojević. "Neko sjedi u nekoj hladovini, pije viski i vrši pritisak."

Simović: Mijenjate teze, Lukšić ima podršku DPS-a

Ispred DPS-a odgovorio je poslanik Milutin Simović koji je rekao da opzicija pokušava zamjenom teza da zabašuri svoju krivicu.

"Priča o nepovjerenju u premijera, to nije istina. On ima potpunu podršku DPS-a", rekao je Simović.

Izborni zakon jedan je od glavnih uslova koje Crna Gora mora da ispuni da bi dobila datum pregovora sa Evropskom unijom, a opozicija njegovu podršku uslovljava izjedanačavanjem srpskog sa crnogorskim jezikom.

Najveća opoziociona partija SNP odbila je predlog DPS-a da se nastavni predmet zove "crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost". Opozicija zastuša rješenje da se jezik zove "maternji jezik i književnost", ili "crnogorski,srpski/maternji jezik i književnost".

Nakon toga, opozicija je predložila naziv "crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost".

U četvrtak o Zakonu o državljanstvu i izbornom zakonu

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović rekao je da su u toku pregovori premijera sa liderima opozicije, zbog čega je potrebno odložiti glasanje u načelu.„Očekujemo da će se do tada definisati i politički sporazum“, kazao je Damjanović.Nakon postizanja sporazuma, kako je pojasnio, rasprava o pojedinostima izbornog zakona bila bi u potpunosti relaksirana.„I da se ova problematika konačno skida sa dnevnog reda parlamenta“, naveo je Damjanović.Predstavnici većine poslaničkih klubova tokom rasprave su ocijenili prihvatljivim predlog zakona, ali su poslanici opozicije najavili da će ga podržati samo ako bude postignut dogovor o pitanju jezika.Poslanici će se u četvrtak izjasniti i o predlogu zakona o crnogorskom državljanstvu u načelu.Predlogom su uvedene olakšice za dobijanje crnogorskog državljanstva građana bivše Jugoslavije koji su u Crnoj Gori imali neprekidno prebivalište pet godina prije 3. juna 2006. godine. Pravo da zatraže državljanstvo ti građani imaće do 31. januara naredne godine.Izmjenama zakona predviđeno je i da se crnogorsko državljanstvo može dobiti i bez otpusta iz državljanstva druge države.

Bonus video: