SNP odbio predlog DPS-a o nazivu predmeta, ali su za nastavak dijaloga

GO SNP-a prihvatio Informaciju o preuzetim aktivnostima na realizaciji Zaključaka u vezi sa usvajanjem Izbornog zakonodavstva
0 komentar(a)
crnogorski udžbenici, slova, Foto: Vesko Belojević
crnogorski udžbenici, slova, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.09.2011. 19:25h

Glavni odbor (GO) Socijalističke narodne partije (SNP) odbio je večeras predlog Predsjedništva Demokratske partije socijalista da se nastavni predmet nazove crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, i ocijenio da treba nastaviti aktivan dijalog u cilju prevazilaženja aktuelne političke krize.

U saopštenju SNP-a dostavljenom agenciji MINA navodi se da je GO prihvatio Informaciju o preuzetim aktivnostima na realizaciji Zaključaka u vezi sa usvajanjem Izbornog zakonodavstva.

GO je, kako se navodi, predložio predsjedniku partije i Klubu poslanika SNP da, u saglasnosti sa kolegama iz Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, pokrenu određene inicijative koje će imati za cilj da se obezbijedi efikasna zaštita od diskriminacije lingvističke većine koja govori srpskim jezikom.

"A s druge strane, da se omogući izlazak iz teške političke krize, u kojoj se danas nalazi Crna Gora, nastavak evropskih integracija i dobijanje datuma pregovora“, kaže se u saopštenju.

Premijer Igor Lukšić informisao je danas ranije predsjednika Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića, Nove srpske demokratije Andriju Mandića i Pokreta za promjene (PzP) Nebojšu Medojevića, da je predsjedništvo DPS-a odbilo zajednički predlog tih partija da se nastavni predmet u školama nazove maternji jezik i književnost.

Bonus video: