DPS odbio da se predmet zove maternji jezik i književnost

Ovakav stav predsjedništva DPS-a je u direktnoj suprotnosti sa evropskim standardima, navodi se u saopštenju opozicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 16:11h

Premijer Igor Lukšić informisao je predsjednika Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića, Nove srpske demokratije Andriju Mandića i Pokreta za promjene (PzP) Nebojšu Medojevića, da je predsjedništvo DPS-a odbilo zajednički predlog tih partija da se nastavni predmet u školama nazove maternji jezik i književnost, navodi se u zajedničkom saopštenju tih partija.

Predsjednik Vlade je sagovornike upoznao i sa predlogom predsjedništva DPS-a da se nastavni predmet nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, koji po ocjeni predsjednika SNP-a, Nove i PzP-a, ne obezbjeđuje neophodnu ravnopravnost srpskog sa crnogorskim jezikom, već se, kako se navodu u saopštenju, "i dalje insistira, iz poznatih razloga, na podjelama, u ovom slučaju na jezik prvog i jezike drugog reda".

"Ovakav stav predsjedništva DPS-a je u direktnoj suprotnosti sa evropskim standardima, realnoj situaciji u Crnoj Gori utvrđenoj na popisu stanovništva, kao i sa sedmom preporukom Evropske komisije o eliminisanju svih vidova diskriminacije", navodi se u saopštenju SNP-a, Nove i PzP-a.

Iz tih razloga, kako se dodaje, predsjednici tih partija su ovaj i slične predloge predsjedništva DPS-a ocijenili kao antievropske, nedemokratske i usmjerene ka jednom cilju - da Crna Gora ne dobije datum pregovora.

"Zbog toga će odgovornost za sve posljedice istrajavanja na konceptu ovih i sličnih podjela snositi predsjedništvo DPS-a", kaže se u saopštenju.

Bonus video: