Mugoša povlači svoje odluke, za Suhiha je to potvrda da je SDP bio u pravu

Očigledno je da je Mugoša saznao da će odluka o zaradama i drugim primanjima lokalnih funkcionera i sekretara Skupštine Glavnog grada biti neustavna
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 15:26h

Šef odborničkog kluba SDP-a u gradskoj Skupštini Đorđe Suhih optužio je u utorak gradonačelnika Miomira Mugošu da se i u najnovijem pokušaju stavljanja dviju odluka po hitnom postupku, a “po saznanju da one neće proći na sudu”, koristi “raznim pravnim manipulacijama, računajući na slabiju informisanost ili dezinformisanost odbornika”.

Mugoša je juče predložio Skupštini Glavnog grada da na sjednici u četvrtak po hitnom postupku bude uvršten Predlog odluke o prestanku važenja Odluke o zaradama i drugim primanjima službenika i drugih namještenika Glavnog grada i GO Tuzi i Golubovci, te Predlog odluke o prestanku važenja odluke o zaradama i drugim primanjima lokalnih funkcionera i sekretara Skupštine Glavnog grada i odluke o zaradama i drugim primanjima lokalnih funkcionera za te GO, a koje je Skupština na njegov predlog usvojila krajem aprila ove godine.

Druga odluka bila je predmet inicijative za ocjenu ustavnosti, koju su početkom juna Ustavnom sudu podnijele podgoričke socijaldemokrate.

To što Mugoša praktično poništava odluku koju je sam predložio prije samo par mjeseci, Suhih smatra da samo dokazuje da je SDP tada bio u pravu.

"Očigledno je da je Mugoša saznao da će odluka o zaradama i drugim primanjima lokalnih funkcionera i sekretara Skupštine Glavnog grada biti neustavna, zato je požurio da je po hitnom postupku stavi van snage", upozorio je Suhih, napominjući da kao takva čak i nema nikakve karakteristike hitnih odluka.

Još na aprilskoj sjednici, podsjetio je Suhih, smatrajući da određene odluke nisu pravno utemeljene, SDP je tražio njihovo odlaganje.

"Najveća ironija je da sa istim objašnjenjem sa kojima predlagač predlaže Predlog odluke o prestanku važenja tih odluka, to sada čini “radi obezbjeđivanja poštovanja principa ravnopravnosti građana pred Ustavom i zakonom", upozorio je Suhih, napominjući da je njegova partija još tada isto tvrdila.

Napominjem, nikakvi novi pravni propisi nisu doneseni, niti se u pravnom smislu išta promijenilo. Valjda su i prije iste odluke bile neustavne i nisu održavale princip ravnopravnosti, kao što i sada ne održavaju

"Napominjem, nikakvi novi pravni propisi nisu doneseni, niti se u pravnom smislu išta promijenilo. Valjda su i prije iste odluke bile neustavne i nisu održavale princip ravnopravnosti, kao što i sada ne održavaju", pojasnio je Suhih.

Suhih zaključuje da je očigledno na sceni “političko nasilje i tipičan Makijavelistički princip da cilj opravdava sredstvo”, te da je ovo samo jedna u nizu brojnih sličnih odluka, a koje nažalost prije nego što prestanu pravno da važe, u međuvremenu proizvedu neke posljedice, poput odluke o prodaji gradskog građevinskog zemljišta, te nekadašnjeg slučaja “Kips”.

Suhih se na kraju našalio da pozdravlja Mugošin potez pobijanja sopstvenih odluka ako one znače njegovo sazrijevanje i početak poštovanja prava i pravnih odluka

Mugoša

Ipak, Suhih se na kraju našalio da pozdravlja Mugošin potez pobijanja sopstvenih odluka ako one znače njegovo sazrijevanje i početak poštovanja prava i pravnih odluka.

Selektivno povećali plate

Sporna odluka našla se pred odbornicima gradske skupštine krajem aprila, kada su se socijaldemokrate burno suprotstavile svom tadašnjem koalicionom partneru DPS-u, čiji su odbornici, i bez njihovih glasova, uspjeli da usvoje odluku kojom se omogućava povećanje plata samo određenom dijelu gradskih sekretara.

Ta odluka, između ostalog, tvrdili su predstavnici SDP-a i opozicije, favorizovala je i najbliže gradonačelnikove saradnike, dok su ostali namještenici tek neznatnim procentom nagrađeni.

Tročlana gradska Komisija na čelu sa pomoćnicom sekretara za lokalnu samoupravu, Mišel Manojlović, kako je tada objašnjeno, sačinila je odluku o povećanju zarada za zaposlene u lokalnoj samoupravi, kojom su izuzeli sekretare za socijalno staranje i razvoj pređuzetništva, koje pokrivaju članovi SDP-a, te sekretara za kulturu, na čijem je čelu član DPS-a.

To je izazvalo revolt kod predstavnika SDP-a, koji su uporno insistirali da im neko odgovori ko je i na osnovu kojih kriterijuma odredio da postoje sekretari "prvog i drugog reda". Iz Glavnog grada tada su se pozivali na uporište koji su našli u specifičnosti težine posla. Raško Konjević je tada pitao postoji li još jedna slična lokalna samouprava da se sekretarima razlikuju plate na tako direktan način.

Daje odluka nelogična i diskriminatorska, u potpunosti su se složili i odbornici SNP-ai.

Nema para za plate

Uobrazloženju predloga odluka, koje je Mugoša zatražio da se uvrste po hitnom postupku, između ostalog navodi se da su razlozi za njihovo ukidanje činjenica da je početkom avgusta na snagu stupio novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima koji na bitno drugačiji način uređuje pitanje zvanja državnih službenika i namještenika, od kojih zavisi platni razred i koeficijent za obračun zarada.

Navodi se i da se dodatni razlog ogleda i u nepostojanju uslova za primjenu Odluke o zaradama i i drugim primanjima službenika i nemještenika Grad i gradskih opština budući da, pod postojećim uslovima, sredstva za zarade predviđena budžetom Glavnog grada nisu dovoljna za njihovo sprovođenje.

Galerija

Bonus video: