Vujanović: Ponuda DPS-a je krajnje primjerena

Na novinarsko pitanje šta ako zakon ne izborni zakon ne prođe, Vujanović je kazao da ne želi da "prognozira lošu varijantu"
63 pregleda 0 komentar(a)
vujanovic, tirk, Foto: Anto Baković
vujanovic, tirk, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 06.09.2011. 10:09h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je u Baru da je stav predsjedništva DPS-a o nazivu nastavnog predmeta za jezik "krajnje primjerena ponuda".

"Mislim da se teško može prigovoriti tom predlogu", rekao je Vujanović, dodajući da želi da se izborni zakon danas usvoji u parlamentu.

Predsjedništvo DPS-a sinoć je ostalo pri stavu da nastavni predmet u školama treba da bude “crnogorski/maternji jezik”, ali i ponudilo opoziciji novu varijantu dogovora - “crnogorski/srpski, bosanski i hrvatski”.

Na novinarsko pitanje šta ako zakon ne izborni zakon ne prođe, Vujanović je kazao da ne želi da "prognozira lošu varijantu"

Predsjednik Crne Gore je obišao Stari grad Bar u društvu slovenačkog kolege danila Tirka, sa kojim se nakon toga zaputio prema Ulcinju.

Premijer Igor Lukšić će se danas opet sastati sa opozicionim čelnicima, uoči glasanja za Izborni zakonom koje su opozicionari uslovili problemom naziva jezika u nastavi.

Četiri sata sjednice

Nakon čestvorosatne sjednice u vrhu DPS-a su kasno sinoć zaključili da je ovo najbolje rješenje koje je na liniji Ustava i koje izlazi u susret ravnopravnosti svih jezika.

Čelnici DPS-a su tako odbili predlog opozicije da se nastavni predmet u školama i dalje zove maternji jezik, što bi vodilo neophodnoj dvotrećinskoj većini za usvajanje izbornog zakona danas u Skupštini.

“Jasno je da predlog koji je ranije učinjen - crnogorski/maternji fer prema srpskom, o kojem se najviše govorilo. Ne vidim problem da dodatno razradimo inicijativu i pružimo ruku opoziciji da predmet bude “crnogorski/ srpski, bosanski i hrvatski”, koji bi učila sva djeca i dobijala jednu ocjenu. To bi značilo ravnopravnost svih jezika. Ponuda maternji je sadržana u našem ranijem kompromisnom rješenju... Volio bih da čujem argumente protiv ovoga, protiv srpskog ili bilo kojeg jezika”, kazao je sinoć oko jedan sat i 10 minuta iza ponoći premijer Igor Lukšić, koji bi danas ponovo trebalo da se sretne sa čelnicima opozicije.

Sjednica najužeg rukovodstva vladajuće partije počela je oko 21 sat, a njeno dugo trajanje nagovještava da u vrhu DPS-a postoje razmimoilaženja oko ponude čije bi prihvatanje vodilo ispunjavanju prvog uslova za početak pregovora sa EU

Đukanović insistirao: crnogorski/maternji

Sjednica najužeg rukovodstva vladajuće partije počela je oko 21 sat, a njeno dugo trajanje nagovještava da u vrhu DPS-a postoje razmimoilaženja oko ponude čije bi prihvatanje vodilo ispunjavanju prvog uslova za početak pregovora sa EU.

Na prethodnoj sjednici Predsjedništva DPS-a pokazalo se da ne postoji jedinstven stav, pošto je šef partije Milo Đukanović insistirao da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost.

S druge strane, Lukšić je nagovještavao je da je sklon kompromisu, a tada je kao saveznika imao i šefa diplomatije Milana Roćena. I šef države i potpredsjednik DPS-a Filip Vujanović nedavno je nagovijestio da želi dogovor sa opozicijom, što je i tradicionalni prilaz drugog potpredsjednika Svetozara Marovića.

Premijer Lukšić ocijenio je ranije juče, nakon sastanka sa čelnicima opozicije, da predlog lidera SNP-a Srđana Milića, Nove Andrije Mandića i PzP-a Nebojše Medojevića da se nastavni predmet zove Maternji jezik i književnost ima prednosti, ako se uzme u cjelini kontekst koji naglašava.

Bonus video: