PZP u nastavku pregovora sa premijerom očekuje odgovornost i dogovor

Jedina tema razgovora trebalo bi da bude predlog PzP-a da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost
0 komentar(a)
radulović i medojević, Foto: Savo Prelević
radulović i medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2011. 16:05h

Pokret za promjene (PzP) očekuje da će svi učesnici pregovora o jeziku pokazati da su odgovorni prema evropskim obavezama Crne Gore i imati u vidu da predlog te partije obezbjeđuje ravnopravnost najbrojnijih jezičkih zajednica, zaključeno je na Predsjedništvu PzP-a.

Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije nastaviće u ponedjeljak pregovore o jeziku, odnosno imenovanju nastavnog predmeta u školama.

Jedina tema razgovora trebalo bi da bude predlog PzP-a da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost.

Predsjedništvo te partije je ocijenilo da to rješenje omogućava da posebnosti svih maternjih jezika budu izučavane i tretirane kao naše zajedničko bogatstvo, a ne kao oruđe za podsticanje postojećih podjela.

“Predsjedništvo je konstatovalo da bi uspjeh pregovora lidera opozicije sa premijerom dao ključni doprinos za nastavljanje procesa evropskih integracija”, kaže se u saopštenju stranačke pres službe.

Maternji jezik jedini predlog

To partijsko tijelo PzP-a dalo je mandat lideru stranke Nebojši Medojeviću da u predstojećim razgovorima uloži maksimalni napor i učini sve što je neophodno kako bi se konačno postigao dogovor o predlogu PzP-a.

“Jedinom predlogu koji će se naći na pregovaračkom stolu”, precizira se u saopštenju.

Kako se dodaje, Predsjedništvo očekuje da će sastanak lidera opozicije i Lukšića biti okončan dogovorom, kako bi već narednog dana parlament usvojio izborno zakonodavstvo.

“Čime bi se dao konkretan doprinos ispunjavanju jednog od sedam uslova koje je pred Crnu Goru postavila Evropska Komisija”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo PzP-a je, kako se dodaje, u potpunosti podržalo rješenje po kome bi svi građani Crne Gore koji su se na dan održavanja Referenduma nalazili na biračkom spisku posjedovali pravo da po tom osnovu dobiju crnogorski pasoš.

Bonus video: