Maternji je jedina opcija koja je ostala

Lukšić je poručio da je spreman da razgovara o predlogu PzP-a da se predmet zove maternji jezik i književnost
274 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 09:01h

Cijela priča oko jezika, koja se vodi posljednjih dana, počinje da se pretvara u špansku seriju, a da bi se došlo do eventualnog dogovora o nazivu nastavnog predmeta neophodno je prvo da opozicija ima jedinstven stav po tom pitanju, smatra poslanik PzP-a Koča Pavlović.

Podsjećajući da polovina opozicije, odnosno SNP još nema stav o nazivu predmeta, Pavlović je "Vijestima" kazao da je onda veliko pitanje može li sjutra doći do dogovora između premijera Igora Lukšića i lidera opozicije Andrije Mandića (Nova), Srđana Milića (SNP) i Nebojše Medojevića (PzP), koji će se ponovo sastati kako bi pokušali da dođu do dogovora koji bi odgovarao svima.

Nakon prošlonedjeljnog neuspjeha u pregovorima lidera opozicije i Lukšića, koji nije prihvatio da se nastavni predmet, umjesto njegovog ranijeg predloga crnogorski/maternji jezik i književnost, zove crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost, premijer Lukšić je poručio da je spreman da razgovara o predlogu PzP-a da se predmet zove maternji jezik i književnost, ali pod uslovom da je to jedinstven stav opozicije.

PzP: Dogovor sad zavisi od SNP-a

"Bez obzira na svu dobru volju i spremnost premijera na dogovor, ako SNP ne bude imao stav u pogledu ovog predloga, po logici stvari ne može ni doći do dogovora. Mislim da je to suština. Tek nakon što SNP zauzme stav mi možemo da uđemo u ozbiljne razgovore", kazao je Pavlović.

PzP pitanjem jezika nije uslovljavao podršku izbornog zakona, već su to učinili kako bi podržali opozicione kolege u odbrani srpskog jezika

On međutim nije želio da se “bavi procjenama” o tome “koliko je realno da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost”, istovremeno navodeći da do sada nije čuo nikakvu kritiku ideje da se tako predmet zove.

“Svaka kritika ne bi mogla biti utemeljena. Ni sa aspekta ustavnosti, jer se predmet tako zvao i u prethodne tri, četiri godine, pa bi sad bilo licemjerno da odjednom prepoznajemo njegovu eventualnu neustavnost, a sa druge strane on je očigledno pokazao da nije diskriminatoran, jer niko nije prepoznao diskriminaciju”, pojasnio je Pavlović.

On je kazao da prema informacijama sa kojima raspolaže ne vidi protivljenje kolega iz Nove da, ako u SNP-u podrže predloženo rješenje, i oni to prihvate.

“Licemjerno mi je da onaj koji se deklariše da ne može da zauzme stav o tome poziva da imamo zajednički stav. Upravo taj koji nije pokazao volju i spremnost da se odredi prema tome što je jedini predlog na stolu, a to je maternji jezik. Ishod pregovora zavisi od SNP-a”, kazao je Pavlović.

On je naveo da PzP pitanjem jezika nije uslovljavao podršku izbornog zakona, već su to učinili kako bi podržali opozicione kolege u odbrani srpskog jezika, ali da su sada zbog kalkulacija u opoziciji označeni kao barjaktari odbrane srpskog jezika.

Nova pristaje na neutralan naziv

Najavljujući mogućnost da se lideri opozicije sastanu neposredno pred početak sjutrašnjih pregovora sa premijerom, potpredsjednik Nove Goran Danilović kazao je da će, ako se dogovor postigne, lako biti donesena odluka da se predmet nazove onako kako se dogovore.

“Onako kako je odlučeno da se nastavni predmet nazove crnogorski jezik i književnost, tako će, nakon što se eventualno potpiše sporazum, biti donesena odluka da se predmet zove kako se dogovorimo. Za nas je prihvatljivo da se na temu jezika otvoreno razgovara i da se dogovorimo, jer sve postaje besmisleno”, rekao je Danilović.

On je naglasio da je važno obezbijediti ravnopravnost dva jezika, “koju je moguće ostvariti kroz obostrano pominjanje službenog i jezika koji je većinski.”.

“A moguće je i bez njihovog pominjanja sa neutralnim nazivom. Do ovog prvog septembra djeca su učila maternji i nijesmo imali nikakve problema, za razliku od ovoga što sad imamo”, istakao je Danilović.

Poručujući da bi trebalo sačekati sjutrašnje pregovore, poslanik SNP-a Neven Gošović kazao je “Vijestima” da ne bi imalo smisla unaprijed prejudicirati stav te partije.

“To da se predmet zove maternji je jedina opcija koja je ostala, pošto druge nijesu prihvaćene, bilo sa naše ili strane Vlade. To je pitanje koje će biti predmet rasprave sjutra i ne želim unaprijed da govorim o tome je li i pod kojim uslovima to prihvatljivo”, rekao je Gošović.

On je kazao da bi pozitivno određenje DPS-a i SDP-a o tome da se predmet zove maternji jezik i književnost “doprinijelo ukupnom pozitivnom rješavanju problema”.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević nije želio da komentariše predlog da se predmet zove maternji jezik i književnost.

“Nema tu šta da se komentariše, sačekaćemo ponedjeljak, nakon čega ćemo se izjasniti. Nećemo prejudicirati stav partije”, istakao je Kovačević.

Poštenije bi bilo promijeniti Ustav

Konjević je istakao da je Crna Gora građanska država i da se “ne smijemo dijeliti na većinske i manjinske narode nego na građane koji imaju jednaka prava, ali i obaveze”

Na pitanje “Vijesti” je li predlog PzP-a da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnosti u skladu sa Ustavom, Konjević je rekao da u Ustavu piše da je službeni jezik crnogorski.

“Ne znam za zemlju na planeti u kojoj se njen službeni jezik ne izučava kao nastavni predmet. Vjerujem da je za Vladu neprihvatljiv predlog PzP-a kao trajno rješenje, jer su prethodne dvije Vlade pune četiri godine mukotrpno radile na pripremi uslova da danas u školama djeca kao nastavni predmet izučavaju njen službeni jezik, crnogorski. Urađena je standardizacija, pravopis, nastavni program, štampani udžbenici. To sve nije mali posao i trošak da bi se sada reklo to ne valja ništa”, kazao je Konjević.

On ističe da treba izučavati i jezike u službenoj upotrebi, ali u skladu sa ustavnim rješenjima.

“Ne smeta da djeca nauče više, ali nekome očigledno smeta da djeca uče crnogorski jezik. U Srbiji je službeni jezik srpski i on se izučava kao nastavni predmet, u Hrvatskoj je isto rješenje, kao i u Bosni i Hercegovini. Zašto bi kod nas, ako smo nezavisna država kao i oni, bilo drugačije”, istakao je Konjević.

On je kazao i da bi bilo poštenije, ako ima raspoloženja i političke volje, mijenjati Ustav, nego se sada poigravati sa crnogorskim jezikom i istakao da “dok u Ustavu imamo službeni jezik crnogorski moramo ga izučavati i kao nastavni predmet”.

“Maternji jezik i književnost je zahtjev opozicije od početka i bio bih iznenađen da Vlada nakon četiri godine rada na uvođenju crnogorskog jezika kao nastavnog predmeta sada sve poništi i prihvati predlog opozicije kao trajno rješenje”, rekao je Konjević.

Navodeći da je Zakon o obrazovanju, čije su izmjene prekjuče usvojene glasovima DPS-a i SNP-a neustavan, jer uvodi pojam manjinskih naroda što se nigdje u Ustavu ne spominje, Konjević je istakao da je Crna Gora građanska država i da se “ne smijemo dijeliti na većinske i manjinske narode nego na građane koji imaju jednaka prava, ali i obaveze”.

“SDP će ići sa inicijativom prema Ustavnom sudu u vezi sa ovim rješenjima u zakonu”, najavio Konjević.

Galerija

Bonus video: