Roćen: Crna Gora doprinosi politici EU

Roćen u svom izlaganju istakao je da Crna Gora sa sve više optimizma gleda na povoljan rasplet situacije u Libiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 17:52h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Milan Roćen razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori i ispunjavanju sedam ključnih prioriteta neophodnih za dobijanje datuma pregovora sa EU.

Roćen, koji je na poziv visokog predstavnika EU Ketrin Ešton i ministra vanjskih poslova Poljske Radoslava Sikorskog, učestvovao u Sopotu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije i zemalja kandidata za članstvo u EU, a u čijem fokusu je bila politika Južnog susjedstva, posebno nakon najnovijih dešavanja u Libiji i Siriji, u svom izlaganju istakao je da Crna Gora sa sve više optimizma gleda na povoljan rasplet situacije u Libiji.

Podsjetio je i da je Crna Gora krajem jula priznala Nacionalni prelazni savjet za legitimnog predstavnika naroda Libije.

“Crna Gora se u kontinuitetu pridružuje izjavama i stavovima EU, što je pokazala i nedavnim kosponzorisanjem Rezolucije o situaciji s ljudskim pravima u Siriji, koju je usvojio Savjet za ljudska prava UN na predlog EU. Crna Gora doprinosi i politici EU kad je u pitanju saradnja sa zemljama Istočnog partnerstva kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu”, kazao je Roćen.

On je imao i niz kraćih susreta sa novoizabranim ministrima Portugala, Finske, Kipra i Makedonije. Sa finskim šefom diplomatije Erkijem Tuomiojom dogovorio je skoru posjetu Crnoj Gori, tokom njegovog boravka u regionu.

U najskorije vrijeme, u posjetu Crnoj Gori doći će i makedonski ministar Nikola Poposki, koji je nedavno izabran na tu dužnost, saopšteno je iz MVPEI.

Bonus video: