Tadić: Srpskom jeziku omogućiti ravnopravan status

U saopštenju se dodaje da je Tadić takođe rekao da je Srbija veoma zainteresovana da se pitanje dvojnog državljanstva riješi u što kraćem roku
0 komentar(a)
Filip Vujanović i Boris Tadić, Foto: Beta/AP
Filip Vujanović i Boris Tadić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.09.2011. 18:34h

Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem da Srbija želi najbliže moguće prijateljske odnose sa Crnom Gorom i da daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji, saopštila je Tadićeva pres služba.

Vujanović je doputovao u Srbiju da bi učestvovao na devetom Unesko regionalnom samitu šefova država Jugoistočne Evrope

"Predsjednik Tadić je u razgovoru istakao da prava Srba u Crnoj Gori ne smiju biti svedena na manjinska i da treba da se omogući ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Tadić takođe rekao da je Srbija veoma zainteresovana da se pitanje dvojnog državljanstva riješi u što kraćem roku.

Vujanović je doputovao u Srbiju da bi učestvovao na devetom Unesko regionalnom samitu šefova država Jugoistočne Evrope, pod nazivom "Savremena umjetnost i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi", koji će biti održan u arheološkom nalazištu Viminacijum, u blizini Požarevca.

Tadić je u zgradi Predsjedništva imao odvojene susrete i sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i Makedonije Đorđem Ivanovim, koji će takođe prisustvovati samitu.

Pored predsjednika Hrvatske, Makedonije i Crne Gore samitu će još prisustvovati predsjednici Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Bonus video: