Mogerini se sastala sa Đukanovićem: "Raduje se budućoj saradnji"

Kako navode iz DPS, Mogerini je istakla da joj pričinjava zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora i što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izvještaja u kojem se prepoznaje dobar rad Crne Gore
104 pregleda 14 komentar(a)
Milo đukanović, Federika Mogerini, Foto: Dps
Milo đukanović, Federika Mogerini, Foto: Dps
Ažurirano: 19.04.2018. 12:56h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović sastao se danas sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federikom Mogerini u Tivtu, koja je istakla da se raduje budućoj saradnji sa njim na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore, saopšteno je iz DPS-a.

Kako navode iz te partije Mogerini je istakla da joj pričinjava zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora i što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izvještaja u kojem se prepoznaje dobar rad Crne Gore.

Đukanović je zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. On je zahvalio Mogerini na njenoj riješenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji. Đukanović je istakao da su rezultati izbora potvrda odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da će Crna Gora postati dio evropskog društva.

On je pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je krucijalno važno za Zapadni Balkan, kao i podstrek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredjeljenjima i dodao da je posebno važno što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izvještaju EK. Ukazao je i na važnost održavanja dijaloga Beograda i Prištine.

"Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije“, istakao je predsjednik DPS-a Đukanović.

Mogerini je između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susjedima.

Đukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izvještaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu.

Mogerini je predložila Đukanoviću da nakon inauguracije njegova prva posjeta bude Briselu, što je on prihvatio.

Mogerini boravi u Crnoj Gori u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana.

Bonus video: