PzP: Ove godine da se uči maternji, a sljedeće godine po novom zakonu

Potpredsjednik PzP-a je predložio i amandman kojim se zahtjeva detaljno definisanje prelaznih i završnih odredbi zakona
0 komentar(a)
radulovic, medojevic, Foto: Savo Prelević
radulovic, medojevic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2011. 17:18h

Pokret za promjene (PzP) predložiće amandmane na zakon o opštem obrazovanju, prema kome će se nastava u ustanovi izvodi na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku u okviru jedinstvenog nastavnog procesa.

Potpredsjednik PzP Branko Radulović je u amandmanu dostavljenom Skupštini tražio i da se, zbog igvinstičke različitosti albanskog jezika, nastava izvodi i na jeziku te nacionalne manjine.

Radulović je kazao da je amandman rezultat ubjeđenja da je crnogorska jezička zajednica nastala kao rezultat dinamičnih vjekovnih događaja.

Od presudne je važnosti da je očuvamo i na prirodan način unapeđujemo, prije svega poštujuću unutrašnju logiku jezika, njegove mehanizme samoregulaciju i praktičnost

„Od presudne je važnosti da je očuvamo i na prirodan način unapeđujemo, prije svega poštujuću unutrašnju logiku jezika, njegove mehanizme samoregulaciju i praktičnost.

Tragično bi bilo da je razorimo ili deformišemo i to, prije svega, pod uticajem politike, bilo unutrašnje ili spoljašnje. Tako bi razorili i Crnu Goru i naše jedinstvo, naše osobenosti i naš multietički sklad“, smatra Radulović.

Ove godine po starom, pa od sledeće

Potpredsjednik PzP-a je predložio i amandman kojim se zahtjeva detaljno definisanje prelaznih i završnih odredbi zakona. Time bi se, smatra Radulović, ispoštovala potpuna zakonska procedura i ovlastio državni organ da donese propise za sprovođenje ovog zakona u roku od 6 mjeseci.

On smatra da organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete, prilikom donošenja podzakonskih akata, treba da vodi računa da se nastavnim planom i programom obezbijedi nastava iz maternjeg jezika i književnosti.

Nastavni plan i program treba da se dominantno oslanja na nastavni plan i program dosadašnjeg predmeta maternji jezik i književnost

„Pri tome, nastavni plan i program treba da se dominantno oslanja na nastavni plan i program dosadašnjeg predmeta maternji jezik i književnost uz dopunu sadržaja koji će obezbijediti izučavanje specifičnosti maternjih jezika-crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog“, predložio je Radulović.

Radulović je predložio da se u ovoj školskoj godini nastava održava iz predmeta maternji jezik, a da se naredne školske godine nastava prati po novom zakonu.

„Pozivamo sve političke činioce i lingvističku javnost, da umjesto nacionalističkih euforija i produbljivanja podjela se okrenemo građenju istinskog kompromisa i pomirenju na temeljima građanskog društva i multietničkog sklada.

U suprotnom bićemo svi gubitnici i sa lijeve i sa desne strane, i djeca i roditelji, a jedino će profitirati antievropski lobi sa kriminalcima na čelu“, tvrdi Radulović

Bonus video: