Većina protiv kompromisa: SNP-u je srpski jezik važniji od EU

Glavni odbor SNP-a je, na sjednici otvorenoj za javnost, odlučio da će u Skupštini glasati za izmjene zakona o opštem obrazovanju
53 pregleda 0 komentar(a)
odbor snp, Foto: Zoran Đurić
odbor snp, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.09.2011. 08:31h

Socijalistička narodna partija (SNP) nije se izjasnila o predlogu lidera Pokreta za promjene (PzP) Nebojše Medojevića da se u školama nastava izvodi na maternjem jeziku o kojem je premijer Igor Lukšić, mimo mandata svoje partije, rekao da je spreman da razgovara sa opozicionim partijama ako je to njihov jedinstveni predlog.

Glavni odbor SNP-a je zaključio da će se o ideji Medojevića, o kojem su pojedini članovi GO govorili kako ih je prevario prilikom izglasavanja Ustava, raspravljati tek kad čuju mišljenje predsjedništava DPS-a i SDP-a.

Glavni odbor SNP-a je, na sjednici otvorenoj za javnost, odlučio da će u Skupštini glasati za izmjene zakona o opštem obrazovanju, ali i da 6. aprila u parlamentu neće podržati izborni zakon dok se podzakonskim aktima ne obezbjedi ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika.

“Neće se sve završiti na tome, jer ćemo tražiti i implementaciju zakona... Nećemo glasati za izborni zakon, dok srpski i crnogorski jezik ne budu ravnopravni. To nije ucjena i pustite na mene sav teret eventualnih optužbi iz EU”, poručio je lider SNP Srđan Milić.

Predlogom izmjena zakona o opštem obrazovanju predviđeno je da se nastava u ustanovi izvodi na crnogorskom jeziku, dok se, imajući u vidu istu lingvističku osnovu nastava izvodi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi. Milić je pojasnio da bi se time potvrdila ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika, ponovo upozoravajući da Vlada to mora razraditi kroz podzakonske akte.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: