Lukšić otvoren za alternative, Mandić ne šalje djecu u školu

Premijer Lukšić je odbio predlog opozicije da bude prihvaćen predlog po kojem srpski jezik stoji u nazivu predmeta uz crnogorski jezik
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 14:47h

Premijer Igor Lukšić i lideri Nove, PzP-a i SNP-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Srđan Milić, nisu postigli dogovor u vezi statusa srpskog jezika u nastavno-obazovnom sistemu.

Predstavnici opozicije nakon sastanka sa Lukšićem kazali su da ovim nisu zatvorena vrata za dalje razgovore sa premijerom, ali su naglasili da će biti sužen prostor za razgovore na tu temu.

Kako je saopšteno, premijer Lukšić je odbio predlog opozicije da bude prihvaćen predlog po kojem srpski jezik stoji u nazivu predmeta uz crnogorski jezik.

Lukšić vjeruje da je njegovo rješenje obezbjeđivalo fer odnos za srpski jezik, u skladu sa Ustavom kao najvišim državnim aktom, i promovisalo koncept građanskog društva, saopšteno je agenciji MINA iz njegovog Kabineta.

Lukšić ne insistira na tome da je njegov predlog idealan i ostaje otvoren da razmotri i druge predloge koji će afirmisati okvir koji je pomenuo. "Ali ako ga nema moramo primjenjivati rješenja koja će obezbijediti sve đačke potrebe i adekvatan nastavni proces", navodi se u saopštenju.

Mandić je kazao da, ukoliko ne bude dogovora, svoju djecu neće slati u školu 1. septembra, dok je Milić istakao da će svaki roditelj koji tako postupi napraviti legitiman potez.

Milić: Nekome odgovara da nema dogovora

Milić je rekao da nekome izvan Vlade ko je mnogo moćan odgovara to što nema dogovora o jeziku, a samim tim i odlaganje dobijanja datuma pregovora, te da se Crna Groa tako sputava na evropskom putu, gdje je, kako je ocijenio, bila perjanica.

Opozicione partije zatražile su sinoć da se nastava u školama izvodi na crnogorskom, srpskom/maternjem jeziku i književnosti, umjesto crnogorskom/maternjem jezika kako je to predložio premijer Igor Lukšić na posljednjem sastanku sa opozicionim liderima.

Nakon sinoćnjeg sastanka širih rukovodstava SNP-a i Nove srpske demokratije, zatraženo je promjena sporazuma sa Lukšićem prema kojoj bi učenici koji to žele mogli dobiti ocjenu i samo iz srpskog jezika.

“Na početku godine, a u cilju operacionalizacije, učenici se opredjeljuju koji jezik unose u naziv predmeta, radi dobijanja odgovarajuće ocjene (crnogorski; srpski; crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski, maternji) koja istovremeno potvrđuje poznavanje i službenog i maternjeg jezika”, dodaje se u opozicionim predlogu koji bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da predstave premijeru na današnjem sastanku.

Lukšićevim predlogom predviđeno je da đaci u knjižice i svjedočanstva na kraju godine mogu upisati crnogorski, crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski i maternji.

Sa predlogom SNP-a i Nove saglasio se i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji nije prisustvovao sinoćnjem sastanku. On je ranije rekao da je Lukšićev predlog za PzP prihvatljiv, ali i da će podržati predlog opozicionih kolega.

Galerija

Bonus video: