Za borbu protiv korupcije fali samo volja

“Mi se šalimo i kažemo da ako čujete političara da svoj govor počinje time da bi želio da bude transparentan, to znači da to nije”
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 07:46h

Ukoliko stvarno žele da se bore protiv korupcije, crnogorski poslanici mogu samostalno, nezavisno od Skupštine, da osnuju tijelo koje će se time baviti, kazao je predsjednik Globalne organizacije parlamentaraca protiv korupcije (GOPAC) Naser al Sane.

Na taj način bi se postigle dvije stvari – formirala bi se grupa za pritisak, ali i ispunila obaveza Crne Gore prema GOPAC-u, što je trebalo uraditi prije skoro četiri godine kada je zemlja postala članica te organizacije.

“Odjeljak GOPAC-a je u suštini mreža parlamentaraca kao individua. Nema nikakve veze sa parlamentom ili vladom”, kazao je za “Vijesti” Al Sane.

On je objasnio da je za formiranje odjeljka potrebna volja poslanika iz različitih partija:

“To nije velika procedura. Potrebna je samo grupa poslanika, ozbiljnih, sposobnih i kredibilnih. Oni mogu da odluče da ne čekaju nikoga, već se sami organizuju, uzmu pravila sa našeg veb sajta, izaberu predsjednika i sekretara, pošalju nama da odobrimo i onda mogu da počnu da rade”.

Al Sane tvrdi da je to najbrži način da se stvari urade i da bi onda to bila “grupa za pritisak preko koje se može oformiti tijelo u parlamentu” ili natjerati da vlada počne da se bori protiv ove pošasti.

Skupština je u julu odlučila da imenuje poslanike za nacionalni ogranak, pa je svaki od skupštinskih odbora imenova po dva kandidata. O finalnom sastavu ogranka odlučiće Kolegijum Skupštine

Skupština je u julu odlučila da imenuje poslanike za nacionalni ogranak, pa je svaki od skupštinskih odbora imenova po dva kandidata. O finalnom sastavu ogranka odlučiće Kolegijum Skupštine.

“Ako ne postoji inicijativa od strane političkog liderstva, to moraju da urade aktivni članovi parlamenta”, rekao je predsjednik GOPAC-a.

Međutim, jedina začkoljica je to što bi nacionalni ogranak te globalne organizacije formirane 2002. parlamentarci morali sami da finansiraju.

“GOPAC nekad podržava prisustvo poslanika konferencijama u regionu. Ali, to tijelo mora da bude samofinansirajuće”, objasnio je Al Sane.

Poruke premijera Igora Lukšića da je korupcija u vrhu agende za Al Sanea su ohrabrujuće: “Ali ovo nije dovoljno, potrebno je da parlament preduzeme akciju”.

Situacija, dodao je on, u kojoj je vlada aktivnija od parlamenta, je jedinstvena.

“Potrebno je da parlament bude ispred Vlade u borbi protiv korupcije, jer on treba da je nadgleda i kontroliše”, istakao je on.

GOPAC je mreža parlamentaraca koja se, kako je objasnio Al Sane, ne bavi borbom protiv korupcije u nekoj određenoj zemlji, već je fokusirana na edukaciju poslanika o zakonima i načinima brobe sa tom pošasti.

“Mi osposobljavamo naše članove da se na pravi način bore protiv korupcije u svojim zemljama. Na drugi način, mi nijesmo vatrogasna brigada da nas pozovete i mi da dođemo da ugasimo vatru”, našalio se Al Sane.

Oni koji govore o transparentnosti to u suštini nijesu

Al Sane je kazao da on ne može da se upušta u procjene koliko je Crna Gora dobra ili loša, već da bi to bio zadatak nacionalnog ogranka. Ali, istakao je on, ima nekoliko međunarodnih indikatora koji to pokazuju.

Predsjednik GOPAC-a je kazao da se to odnosi na indeks percepcije korupcije Transparensi internešnla, a da se dosta podataka može naći i kod Ujedinjenih nacija (UN) i Svjetske banke. Osvrćući se na međunarodno iskustvo, Al Sane je kazao:

“Mi se šalimo i kažemo da ako čujete političara da svoj govor počinje time da bi želio da bude transparentan, to znači da to nije”.

Bonus video: