Đukanović: Crnogorski nije jezik etničkih Crnogoraca, već jezik države Crne Gore

Ako je Crna Gora nezavisna i ako je svaka od država sa srpsko-hrvatskog govornog područja svoj državni jezik , to treba da uradi i Crna Gora
874 pregleda 0 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2011. 19:17h

Inicijativa opozicije o izjednačavanju srpskog i crnogorskog jezika još jedan je pokušaj urušavanja politike vlasti u Crnoj Gori, smatra predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović.

On je, komentarišući priču oko izjednačavanja crnogorskog i srpskog jezika, rekao da se prilikom donošenja odluke da crnogorski jezik bude zvanični u Crnoj Gori, nijesu vodili statističkim pokazateljima, već iskustvima regiona.

Đukanović je u intervjuu beogradskoj televiziji Košava rekao da crnogorski nije jezik etničkih Crnogoraca, već jezik države Crne Gore.

"Čini mi se da je galama, koja se sada na ovu temu diže od opozicije, zapravo još jedan pokušaj urušavanja politike koju vodu vlast u Crnoj Gori, politike jasnog definisanja odgovora na identitetska pitanja u Crnoj Gori", naveo je on.

On smatra da, ako je Crna Gora nezavisna i ako je svaka od država sa srpsko-hrvatskog govornog područja svoj državni jezik nazvala imenom države, to treba da uradi i Crna Gora.

"Ostaje još jedan značajan dio posla, kojim se mora baviti i nova generacija državne politike u Crnoj Gori, da se jasnije definiše ono što je kulturni i vjerski identitet Crne Gore, da bi na taj način zatvorili tu temu", smatra Đukanović.

Bonus video: