Vanredni izbori ne rješavaju problem

Izvor iz Vlade je negirao da je Lukšić, kako je juče Medojević kazao, “u afetku” pomenuo vanredne parlamentarne izbore
71 pregleda 0 komentar(a)
DPS, Foto: Savo Prelević
DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2011. 08:22h

Predsjedništvo DPS-a danas će raspravljati o mogućnostima da sa opozicijom nađe kompromis oko jezika u obrazovnom sitemu na osnovu kojeg bi izborni zakon dobio dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Neusvajanje izbornog zakona čiji su predlog vlast i opozicija usaglasli, ali se glože oko jezika u obrazovnom sistemu, juče je pokrenulo dilemu da li na vanrednim izborima treba tražiti izlaz.

Prethodnog dana to pitanje je pokrenuo premijer Igor Lukšić na sastanku sa liderom SNP-a Srđanom Milićem, Nove Andrijom Mandićem i PzP-a Nebojšom Medojevićem.

Šta je Lukšić rekao

Lukšić je pitao opozicione prvake šta misle da je politički izlaz iz blokade u kojoj Crna Gora nema datum pregovora, “možda izbori u kojima tražimo dvije trećine da bismo ispunili obaveze, a vi ste protiv toga sa stigmom da ste protivnici nezavisnosti koji koriste priliku da koče put Crne Gore u EU”, prenio je izvor “Vijesti” iz Vlade navode premijera.

Taj izvor je negirao da je Lukšić, kako je juče Medojević kazao, “u afetku” pomenuo vanredne parlamentarne izbore.

Međutim, sudeći po nezvaničnim informacijama iz Vlade izbori u ovom trenutku nijesu ozbiljna opcija, jer bi neminovno odložili proces evropskih integracija.

“Vijestima” je u Vladi saopšteno da je u ovom trenutku “prioritet ispunjavanje evropskih obaveza i nastavak aktivnosti na oporavku ekonomije”.

Sudeći po nezvaničnim informacijama iz Vlade izbori u ovom trenutku nijesu ozbiljna opcija, jer bi neminovno odložili proces evropskih integracija

Osim toga, prema izborima su rezervisani i u SDP-u i PzP-u, kao i dio civilnog sektora. Oni ocjenjuju da izbori ne bi ništa riješili jer je neralno da bi jedna strana mogla osvojiti dvije trećine mandata, neophodnih da kasnije sama izglasa izborni zakon i ukazuju da za održavanje izbora treba staviti ruku u državnu kasu.

SNP se juče nije oglašavao o pitanju da li treba ići na vanredne izbore jer partije ne mogu da nađu kompromis oko izbornog zakona i jezika, dok je Nova kuražno poručila da se nada da “je premijer bio ozbiljan i da će doći do vanrednih parlamentarnih izbora”.

Samo se Nova kuraži

“Mislim da odavno nijesmo bili u boljoj situaciji da svrgnemo režim, jer toliko nagomilanih problema u jednoj državi će olakšati posao opoziciji”, kazao je potpredsjednik Nove Slaven Radunović.

On je kazao da njegova partija premijerov predlog vidi kao, kako je rekao, vađenje Lukšića iz situacije koju je sam napravio, jer nije dobro rukovodio pregovorima i da je došao u situaciju da sa jedne strane ima SDP i tvrdo krilo DPS-a, koji su nespremni za bilo kakav dogovor sa opozicijom i građanima, posebno onim koji govore srpskim jezikom.

“I sa druge strane sa svojim već istaknutim pregovaračkim pozicijama koje nije mogao da održi u okviru svoje partije”, kazao je Radunović.

U PzP-u smatraju da su Crnoj Gori vanredni izbori potrebni jedino ako ne budu ispunjeni uslovi EU za dobijanje datuma početka pregovora

On je rekao da najavu novih izbora DPS-a vidi kao svjesnu želju da se probiju rokovi EU, da se skrene pažnja sa glavnih problema, odnosno organizovanog kriminala i korupcije i da se tako uspori Crna Gora na putu evrointegracija.

U PzP-u smatraju da su Crnoj Gori vanredni izbori potrebni jedino ako ne budu ispunjeni uslovi EU za dobijanje datuma početka pregovora, dok se prije toga mora raditi na postizanju konsenzusa, da bi se pokazala ozbiljnost države, parlamenta i Vlade.

Potpredsjednik PzP-a, Branko Radulović je ocijenio da će se, ako do sredine septembra ne dođe do konsenzusa, pokazati da vlast nije homogena i da postoje razlike kako u vladajućoj koaliciji tako i u DPS-u, što će dovesti do vanrednih izbora.

“Da bi vanredni izbori pokazali novi kvalitet na potezu je, ne samo vlast nego prije svega opozicija, gdje mora doći do njene prekompozicije, stvaranja proevropskog i procrnogorskog fronta”, rekao je on.

Opet ne bi bilo većine za izborni zakon

SDP ne bi imala ništa protiv da se održe vanredni parlamentarni izbori, ali potpredsjednik te partije Raško Konjević smatra da rezultat ne bi bio drugačiji, samo bi trošak za državu bio višemilionski.

“Oni ne bi ništa drugo potvrdili osim dominaciju vladajuće koalicije. Ukoliko postoji većina za skraćenje mandata parlamenta, SDP nema ništa protiv toga. Postavlja se pitanje šta nakon tih izbora jer je nerealno očekivati da iko može imati dvije trećine.

Vladajuća SDP i DPS potvrdile bi svoj legitimitet, a opozicija još jednom bila kažnjena zbog politike koja ne doprinosi nastavku procesa evropskih integracija”, rekao je Konjević.

Vladajuća SDP i DPS potvrdile bi svoj legitimitet, a opozicija još jednom bila kažnjena zbog politike koja ne doprinosi nastavku procesa evropskih integracija

Predlozi opozicije, kako je kazao, samo potvrđuju da oni ne poštuju Ustav Crne Gore i nerealno je očekivati da vladajuća koalicija može prihvatiti predloge koje su suprotni Ustavu jer to nije evropsko ponašanje.

“Šta je problem opozicije koja ne želi da prihvati ništa što ima crnogorski prefiks teško je objasniti, valjda je refleks prošlih vremena. SDP očekuje da će opozicija ipak preći na evropsku stranu i glasati za zakon o izborima jer se slažu sa tekstom što su verifikovali svojim potpisima na predlog zakona. Neće valjda 6. septembra glasati protiv svog predloga zakona samo da bi zaustavili dobijanje datuma pregovora”, rekao je Konjević.

Bonus video: