Batrićević: Zašto Medojević gazi ono što je potpisao

“Ova dešavanja su kulminirala odmah nakon predsjedničkih izbora 2008. godine, zbog čega je i nastao DC, kao crnogorska građanska stranka, koja nastavlja izvornu ideju NVO \'GzP"
320 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2011. 10:13h

Lider Demokratskog centra (DC) i bivši potpredsjednik PzP-a Goran Batrićević, koji je nedavno saopštio da je lider PzP-a Nebojša Medojevića sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem dogovorio rješenje o crnogorskom jeziku u Ustavu, a protiv kojeg se sada buni, odgovorio je članu Predsjedništva PzP-a Milošu Bigoviću, poručujući mu da ne želi da polemiše sa “potpisnikom tuđih redova i nemuštim posmatračem svega što se dešavalo u PzP-u”.

”Ja polemišem sa protagonistima jedne neodgovorne i neozbiljne politike koji, da li iz neznanja ili nekih drugih razloga, žele da relativizuju i revidiraju ono što je jedina značajna stvar koju je PzP uradio do sada, a to je donošenje Ustava.

Naravno da sam znao da ustavnom konstituisanju Crne Gore presudan doprinos treba da da PzP, tada jedina građanska, procrnogorska i proevropska opoziciona partija. To je bila naša misija i sadašnja logika politike koju promoviše DC.

Nijesam znao da je Medojevic to shvatio kao priliku za dobar posao i našu tadašnju snagu, entuzijazam i popularnost koristio za lične potrebe u neformalnim dogovorima sa Krivokapićem i Svetozarom Marovićem, daleko od očiju javnosti i iza leđa svih nas. Ono što nijesam znao ja nijesu znali ni ostali opozicioni lideri.

Vjerovali su mu, a on ih je prevario. Plod tih dogovora je bio Medojevićev stav – glasati za Ustav po svaku cijenu, što je na kraju i uradio odustajući u pregovorima od izvornih predloga PzP-a”, navodi Batrićević u reagovanju.

Preveslati Marovićev SNP i Sprsku listu

On ističe da je Medojevićev plan bio da se u pregovore uključe Srđan Milić i Andrija Mandić.

“A onda politički preveslati po njemu 'Marovićev SNP' i 'produkt UDBE – Srpsku listu' i marginalizovati ih. Ono što sada svi sigurno znamo jeste to, da kojim slučajem ovaj svojevrsni Guberinić crnogorske parlamentarne scene ima snage da DPS-u da dvotrećinsku većinu, da bi to uradio bez imalo ustezanja i griže savjesti.

O političkim principima i opozicionim partijama ne bi razmišljao kao ni kod donošenja Ustava”, ističe Batrićević.

Navodi i da on lično, kao ni DC nemaju problema oko “sadašnjeg rješenja u Ustavu vezanog za jezik, jer se iz njega mogu definisati dalja rješenja koja će uvažiti političko pravo države Crne Gore da svoj službeni jezik nazove crnogorskim, ali i da se potpuno uvaži pravo najveće jezičke grupacije koja taj isti jezik naziva srpskim”.

“Ono što nas čudi jeste zašto Medojević gazi ono što je sam potpisao i predlaže rješenja koja ruše okvire građanske države, svrstavajući sebe i svoju partiju u prosrpski blok. Možda ipak osjeća grižu savjesti zbog političke prevare Milića i Mandića, pa sada kao najmanje značajan činilac u opoziciji, pokušava uz njih preživjeti, predlažući sulude jezičke podjele između Cetinja i Pljevalja. Ili je u njemu proradio ovaj identitetski dualizam, pošto on sam tvrdi da potiče iz oba ova grada”, kazao je Batrićević.

Medojević rob centara moći iz Srbije

Navodi da je takva lelujava politika, dodatno finansijski i logistički podržana iz Beograda, stvarajući od Medojevića dužničkog roba centara moći iz Srbije, dominantno uticala na svrstavanje PzP-a u desničarski blok i navodno „pomirenje“ sa prosrpskim partijama.

“Ova dešavanja su svoju kulminaciju doživjela odmah nakon predsjedničkih izbora 2008. godine, zbog čega je i nastao DC, kao crnogorska građanska stranka koja nastavlja izvornu ideju NVO Grupa za promjene.

Prirodu i karakter političkog djelovanja Nebojše Medojevica i onoga što je ostalo od PzP-a možda na najbolji način oslikava njegova izjava u dnevnom listu „Dan“, gdje kaže da je „Krivokapićev crnogorski jezik budalaština“.

Ako je crnogorski jezik budalaština, a Medojević ga dogovorio upravo sa Krivokapićem, a ovjerio u SC (Sportski centar) Budva sa Svetozarom Marovićem i glasao za njega, ostavljam čitalačkoj publici i javnosti da prosudi šta je onda Nebojša Medojević”, zaključuje Batrićević u reagovanju.

Bonus video: