Bešić: Pregovori oko jezika politička trgovina između DPS-a i opozicije

Ovdje je riječ o jednoj vrsti trgovine, mi vama omogućavamo da srpski jezik bude službeni, a vi glasajte za izborni zakon koji nama odgovara
0 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.08.2011. 14:26h

Pregovori premijera Igora Lukšića i opozicionih stranaka u vezi sa uvođenjem srpskog jezika u obrazovni sistem, predstavljaju političku trgovinu Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicije, ocijenio je profesor Miloš Bešić.

Dogovor o srpskom jeziku i lakšem sticanju crnogorskog državljanstva bio je opozicioni preduslov da obezbijede dvotrećinsku većinu u parlamentu, potrebnu za usvajanje izbornog zakona.

Bešić smatra da će u svemu tome najgore proći manjinske albanske partije, da će Socijaldemokratska partija (SDP) biti marginalizovana, a da će velike stranke istrgovati svoje interese pri čemu će DPS dobiti izborni zakon za koji će glasati opozicija.

"Ovdje je riječ o jednoj vrsti trgovine, mi vama omogućavamo da srpski jezik bude službeni, a vi glasajte za izborni zakon koji nama odgovara”, rekao je Bešić Radiju Slobodna Evropa.

O zakonu o obrazovanju glasaće se 2. septembra, a potom i o izbornom zakonu.

Opozicija traži od Vlade da precizira koliki nivo ravnopravnosti srpskog jezika sa crnogorskim će predvidjeti promjenu zakona o obrazovanju i kako će to sprovesti u praksi.

SDP je najavila da neće glasati za zakon o obrazovanju što otvara mogućnost da taj zakon podrži DPS i dio opozicije, što će dodatno zategnuti odnose u opoziciji, kazao je Bešić.

"Ovo nije prvi put da dolazi do ovakve vrste mimoilaženja u koaliciji. Vjerovatno će doći do pogoršavanja odnosa ali ne vjerujem da to može ugroziti samu vlast”, dodao je Bešić.

Oštriji odnos Nove srpske demokratije (NOVA) prema Vladi o apsolutnoj ravnopravnosti srpskog jezika u školama u odnosu na Socijalističku narodnu partiju (SNP), Bešić je nazvao borbom ovih partija za isti fond glasova.

“Neće biti razlaza u ideološkom smislu, vidjećemo od njihovog političkog djelovanja koji će efekat koja partija da proizvede u smislu podrške biračkom tijelu” rekao je Bešić.

Bonus video: