SDP neće podržati izmjene zakona o obrazovanju

Procesuirani predlog neće imati moju podršku, a vjerujem, ni podršku SDP-a. U najmanju ruku pokušaćemo to riješiti amandmanski
0 komentar(a)
rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.08.2011. 11:29h

Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati predložene izmjene i dopune Zakona o opštem obrazovanju i na taj akt vjerovatno će djelovati amandmanski, najavio je potpredsjednik parlamenta Rifat Rastoder.

On je ocijenio da bi se usvajanjem Vladinog Predloga izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, koji je rezultat postignutog sporazuma premijera i predstavnika opozicije, ugradila sistemska neravnopravnost, budući da društveno i državotvorno biće Crne Gore čine i bosanski, hrvatski, albanski i drugi narodi.

"Procesuirani predlog neće imati moju podršku, a vjerujem, ni podršku SDP-a. U najmanju ruku pokušaćemo to riješiti amandmanski", rekao je Rastoder agenciji MINA.

On je kazao da ne spori legitimitet i bilo koje zalaganje za adekvatniji status srpskog ili bilo kojeg od jezika konstatovanih Ustavom.

Pitanje je da li bi uopšte i predstavnici Evropske unije (EU) ili bilo ko drugi dobronamjeran, ukoliko je adekvatno informisan, insistirao pod takvim uslovima na izbornom zakonu, kao uslovu za rok pregovora o članstvu

Prema njegovim riječima, "neobjašnjivo je kako i zašto Vlada pristaje da bude, makar i nevoljni saučesnik, u svemu tome".

"Jer pitanje je da li bi uopšte i predstavnici Evropske unije (EU) ili bilo ko drugi dobronamjeran, ukoliko je adekvatno informisan, insistirao pod takvim uslovima na izbornom zakonu, kao uslovu za rok pregovora o članstvu", rekao je Rastoder.

On smatra da bi odgovor na to pitanje što prije trebalo potražiti od zvaničnih institucija EU.

Ustavni uslov da je za usvajanje zakona potrebna dvotrećinska većina poslanika, samo je poslužio kao instrument za kompromitaciju Skupštine i eventualno ostvarenje određenih uskopolitičkih i uskonacionalnih interesa

"U konkretnom slučaju, ustavni uslov da je za usvajanje zakona potrebna dvotrećinska većina poslanika, samo je poslužio kao instrument za kompromitaciju Skupštine i eventualno ostvarenje određenih uskopolitičkih i uskonacionalnih interesa", ocijenio je Rastoder.

On smatra da je najdirektnija posljedica svega ozbiljno urušavanje ustavnog poretka Crne Gore i bitno usporavanje procesa evropskih integracija Crne Gore.

"Nažalost, uprkos postignutom saglasju, kako je već najavljeno, poslanici Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene neće glasati zakon, u cilju dodatnog urušavanja ustavnog poretka Crne Gore", dodao je on.

Usaglasiti konačno izborni zakon sa Ustavom

Rastoder smatra da bi zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore trebalo da bude, prije izbornog, uslov za početak pregovora o članstvu.

"Jer činjenica je da izborni zakon, koji je svojevremeno usvojen konsenzusom poslanika, imamo, dok je već punu deceniju jedno od osnovnih ljudskih prava na lokalnu samoupravu suspendovano i nije ga uopšte moguće ostvariti", pojasnio je on.

Rastodera čudi da to ljudi iz EU nijesu primjetili.

"Ovaj zakon određuje funkcionisanje života u državi i, uz svo uvažavanje potrebe da se izborni zakon konačno usaglasi sa Ustavom i svim pozitivnim standardima, pitanje regulative o lokalnoj samoupravi moralo bi se brže i temeljitije analizirati i zaokružiti", poručio je on.

Rastoder smatra i da je zahtjev građana Petnjice realan i opravdan, ukoliko se, kako je naveo, ne želi raseljavanje tog bogatog područja.

Bonus video: