SNS: Nova pokušava da smjesti Amfilohiju

\'\'Na sastanku mreže NVO za zaštititu srpskog jezika usvojena je deklaracija u kojoj se predlaže bojkot nastave kojim bi rukovodila Mitropolija crnogorsko-primorska"
112 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije i Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Amfilohije i Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.08.2011. 20:12h

Srpski nacionalni savjet (SNS) podržava bojkot nastave, kao iznuđeni odgovor srpske jezičke zajednice na odbijanje vlasti da ispoštuje njeno neotuđivo pravo na školovanje na srpskom jeziku, ali bez ikakvog učešća Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopšteno je iz SNS.

Navodi se i da je podrška bojkotu nastave uslovljena time da ''punu odgovornost za uspjeh bojkota preuzmu politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda SNP, Nova i SNS''.

''Na sastanku mreže NVO za zaštititu srpskog jezika usvojena je deklaracija u kojoj se predlaže bojkot nastave kojim bi rukovodila Mitropolija crnogorsko-primorska.

I pored više puta ponovljenog upozorenja od strane jednog broja učesnika tog sastanka da uloga SPC nije učešće u bilo kakvom bojkotu i sukobu sa državom, makar se radilo i o srpskom jezičkom pitanju, grupa NVO, pod kontrolom Nove, usvojila je takvu deklaraciju.

Usvojenom deklaracijom se od eventualnog neuspjeha masovnog bojkota nastave unaprijed ograđuju oni koji u ime srpske jezičke zajednice ovih dana vode pregovore sa Vladom Crne Gore, a time odgovornost za eventualni neuspjeh bojkota unaprijed namjenjuju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj'', ističe se u saopštenju SNS-a.

I pored više puta ponovljenog upozorenja od strane jednog broja učesnika tog sastanka da uloga SPC nije učešće u bilo kakvom bojkotu i sukobu sa državom, makar se radilo i o srpskom jezičkom pitanju, grupa NVO, pod kontrolom Nove, usvojila je takvu deklaraciju

Oni navode da nije potrebno objašnjavati da za status srpskog jezika najveću odgovornost snose stranke opozicije, čijim djelovanjem je, ističu iz SNS-a, srpska jezička zajednica i dovedena u sadašnji nepodnošljivi položaj.

''Ovakvim predlogom 'borbe' za srpski jezik naročito se ističu predstavnici NVO, koji su istovremeno i članovi Nove, pokušavajući da dovrše misiju izdaje srpskih interesa.

Tu misiju su njihovi čelnici započeli razbijanjem Srpske liste, nastavili je udruživanjem sa PzP-om, koji je u crno zavio srpski narod, potom prolongiranjem roka za objavljivanje rezultata popisa stanovništva'', naglašavaju iz SNS-a.

Usvojenom deklaracijom se od eventualnog neuspjeha masovnog bojkota nastave unaprijed ograđuju oni koji u ime srpske jezičke zajednice ovih dana vode pregovore sa Vladom Crne Gore, a time odgovornost za eventualni neuspjeh bojkota unaprijed namjenjuju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

Ističu i da svoju misiju nastavljaju ''nemuštom borbom za očuvanje srpskog jezika u obrazovnom sistemu i mogućim izazivanjem sukoba Srpske pravoslavne crkve i države''.

''Cilj ovog postupka je jasan, a to je da sa svojim koalicionim partnerom PzP-om i dnevnim novinama „Dan“ privode kraju strategiju razbijanja srpskih institucija i srpskog naroda.

Ovakvim predlogom 'borbe' za srpski jezik naročito se ističu predstavnici NVO, koji su istovremeno i članovi Nove, pokušavajući da dovrše misiju izdaje srpskih interesa

Neodgovorno je preko leđa nezaštićene djece i njihovih roditelja ulaziti u avanturu sa neizvjesnim ishodom i uz to, zbog zaštite ličnih i partijskih interesa, Srpsku pravoslavnu crkvu gurati u sukob s državom'', zaključuje se u saopštenju Informativne službe SNS-a.

Bonus video: