DPS-u smetaju preletači kad mora da preda vlast

DPS je saopštio da je začuđen i postupkom Force \\"koja kao stabilan i ozbiljan subjekat ulazi u avanturu sa grupom odbornika DUA\\"
0 komentar(a)
Forca, Foto: FORCA
Forca, Foto: FORCA
Ažurirano: 19.08.2011. 10:23h

Izvršni odbor ulcinjskog DPS-a ocijenio je da formiranje nove skupštinske većine na čelu sa Forcom Nazifa Cungua u tom gradu sadrži elemente političke korupcije i zaključio da su vanredni loklani izbori trenutno najbolje rješenje koje ide u korist građana.

"Mirno ćemo čekati ishod ove čudne političke igre i insistirati da se preispita uloga političara-preletača, kojima je trn u oku razvoj grada i koncept evropskog puta Crne Gore", ističe se u saopštenju.

DPS je zasjedao povodom stvaranja nove skupštinske većine koja je tu partiju i DUA Ferhata Dinoše poslala u opozicione klupe. U novom sazivu parlamenta sa 33 odbornika većinu će činiti Forca sa 11 odbornika, četiri bivša odbornika DUA iz anamalskog ogranka koji su okrenuli leđa Ferhatu Dinoši, dva SDP-a i jedan Perspektive.

To je ujedno i epilog raskola u DUA, najjačoj albanskoj partiji na državnom nivou, koja je nedavno ostala bez vladimirskog odnosno anamalskog ogranka koji predvodi bivši generalni sekretar DUA Fatmir Đeka. Đekin potez spriječio je dogovoreni reizbor Gzima Hajdinage (DUA) za predsjednika opštine, tako da će novi gradonačelnik biti Cungu.

DPS je saopštio da je začuđen i postupkom Force "koja kao stabilan i ozbiljan subjekat ulazi u avanturu sa grupom odbornika DUA koja nema demokratskog kapaciteta".

"Ali, to je stvar DUA i u to ne ulazimo. DPS je učinio napor kako na lokalnom tako i na državnom nivou da nađe zajednički jezik sa Forcom. Ponudili smo im naše kvote za učešće u vlasti radi dobra Ulcinja i Crne Gore i prevazilaženja aminoziteta sa DUA. Zato čudi da uprkos našoj spremnosti, Forca zaključuje dogovor iza naših leđa", ističe se u saopštenju.

Cungu bio na večeri sa Dinošom i vrhom DPS-a

Cungu je potvrdio da je bio na radnoj večeri sa Dinošom, šefom ulcinjskog DPS-a Ljuiđom Škreljom i političkim direktorom DPS-a Branimirom Gvozdenovićem, ali je demantovao da je tada Forci nuđeno bilo šta konkretno.

"Gvozdenović je rekao da će podržati ono što nas trojica dogovorimo. S obzirom na to da je Dinoša stavio šapu na mjesto predsjednika opštine a Škrelja na prvog čovjeka parlamenta, njima dvojici sam predložio da nam dostave predlog u kome će navesti šta nam sve nude. Naglasio sam da ne bi trebalo da dijelimo funkcije već da napravimo tim koji će Ulcinj izvući iz krize", kazao je Cungu "Vijestima".

Komentarišući ambicije Force da uđe u Vladu Škrelja je kazao da svaka ozbiljna politička partija razmišlja na takav način

"U međuvremenu, dogodio se racjep u DUA. Četiri odbornika su nas kontaktirala i brzo smo postigli sporazum".

Cungu kaže da mu je Škrelja tim povodom u telefonskom razgovoru prije neki dan kazao da je on to isto uradio 2007, kada su tri odbornika PDP-a napustila koaliciju sa Forcom i priklonila se DUA i DPS-u.

“Rekao mi je da ne vidi krivicu kod mene zbog toga i priznao da je pogriješio što lani nakon izbora nije prihvatio našu ponudu da Forca sa 11 i DPS sa sedam odbornika naprave većinu u lokalnom parlamentu”, objelodanio je Cungu razgovor sa Škreljom.

Škrelja je negirao Cunguove tvrdnje: “Ko je za saradnju, a ko protiv potvrdilo je nedavno formiranje skupštinske većine. Javno pozivam Cungua da se ja, on i Gvozdenović suočimo na bilo kojoj televiziji pa neka tu kaže da je Škrelja bio protiv sporazuma sa Forcom”.

Komentarišući ambicije Force da uđe u Vladu Škrelja je kazao da svaka ozbiljna politička partija razmišlja na takav način:

“Bez saradnje sa državom, nema dugoročnog uspjeha. A nespremnost Force da uđe u koaliciju sa DPS-om i DUA je zbog animoziteta Cungua prema Hajdinagi. Samo to je jedini razlog i prava istina”.

I PDP sad okreće leđa DPS-u i Dinoši

Promociji nove skupštinske većine prekjuče su prisustvovali i visoki funkcioneri Partije demokratskog prosperiteta, koja je bila u vlasti sa DUA i DPS-om. Tu ne bi bilo ništa čudno da se baš ta tri funkcionera PDP-a 2007. nijesu odlučila da iz koalicije sa Forcom “prelete” na stranu DUA i DPS-a.

“Bili smo tu da damo podršku novoj većini”, kazao je “Vijestima” jedan od njih.

Međutim, “Vijesti” saznaju da su funkcioneri PDP-a promociji većine prisustvovali bez znanja i odobrenja zvaničnih struktura partije. Lider Ali Redža već dva dana je nedostupan.

Potpredsjednik DUA Mehmet Zenka ocijenio je da su funkcioneri PDP-a bili tu da bi zadržali javne funkcije koje pokrivaju.

“To je, nažalost, manjak političkog i ljudskog karaktera”, kazao je Zenka “Vijestima”.

Bonus video: