Neka uzme ko šta voli: Red crnogorskog, red srpskog u školama

Ne sporimo pravo svim onima koji žele da se obrazuju na crnogorskom jeziku, ali NOVA je dužna da zaštiti one građane koji nisu pristali na ovakva jezička rešenja
0 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2011. 11:54h

Idealan i logičan izlaz iz "jezičke" krize, prema navodima Slavena Radunovića, potpredsjednika Nove srpske demokratije, bio bi da se "djeci koja govore srpskim jezikom omogući da se školuju na tom jeziku, a djeci čiji su se roditelji odlučili da im je maternji jezik crnogorski da se školuju na svom jeziku.

Radunović u dopisu "Vijestima" navodi da "dio vlasti pokazuje slabe kapacitete za dijalogom i dogovaranjem o najbitnijim pitanjima po budućnost građana Crne Gore".

"Znamo da se odluke u EU, kojoj makar deklarativno svi težimo, donose sporazumom i maltene konsenzusom, inače je ne bi ni bilo. U Crnoj Gori vladajuća koalicija ne želi da izađe u susret čak ni svojim građanima, po pitanju njihovih osnovnih ljudskih prava, pa time pokazuje svoju nesposobnost da na način uobičajen u evropskoj praksi rešava krucijalne probleme.

Pitam se kako misle da se sjutra, eventualno, dogovore o bilo čemu sa tridesetak zemalja u kojima živi pedesetak naroda, kada ne mogu sa svojim građanima oko obrazovanja na većinskom jeziku", kaže on.

Pitam se kako misle da se sjutra, eventualno, dogovore o bilo čemu sa tridesetak zemalja u kojima živi pedesetak naroda, kada ne mogu sa svojim građanima oko obrazovanja na većinskom jeziku

"Nevjerovatno zvuči činjenica da, kako čujemo, jedan dio koalicione vlasti ucjenjuje drugi napuštanjem vlade zbog eventualnog dogovora da se u školama u Crnoj Gori uči srpski jezik.

Pozivajući se na iskustva iz regiona, u kojima je obavezno učenje službenih jezika koji nose naziv države, prenebregava se činjenica da su u tim državama pomenuti jezici apsolutno većinski, dok su u Crnoj Gori građani većinski izabrali srpski jezik kao svoj.

Činjenica da neki od najviših državnih funkcionera ne poštuju volju svojih građana izraženu na popisu, uvjerava nas u mišljenju da još nisu spremni da se suoče sa standardima, pravima i pravilima koji su odavno dio civilizovane Evrope", navodi Radunović.

Prema njegovim riječima, "uporno uvlačenje Srbije kao remetilačkog faktora je politikantsko skretanje pažnje sa činjenice da ne žele da svojim građanima ispune osnovna ljudska prava da se obrazuju na svom maternjem jeziku, koji je većinski, što je nezabilježeno u modernoj Evropi".

Potpredsjednik NOVE predlaže i drugo, kako kaže, manje dobro rješenje, prema kojem bi sva djeca izučavala oba jezika, dok bi se nastava ostalih predmeta izvodila na srpskom jeziku, odnosno crnogorskom u verziji sa trideset slova, koji je identičan srpskom

Mi, naravno, ne sporimo pravo svim onima koji žele da se obrazuju na crnogorskom jeziku, ali Nova srpska demokratija je dužna da svim političkim sredstvima zaštiti one građane Crne Gore koji nisu pristali na ovakva jezička rešenja. Idealan, i ujedno najlogičniji, izlaz iz "jezičke" krize bio da se djeci koja govore srpskim jezikom omogući da se školuju na tom jeziku, a djeci čiji su se roditelji odlučili da im je maternji jezik crnogorski da se školuju na svom jeziku", navodi se u dopisu Radunovića.

Potpredsjednik NOVE predlaže i drugo, kako kaže, manje dobro rješenje, prema kojem bi sva djeca izučavala oba jezika, dok bi se nastava ostalih predmeta izvodila na srpskom jeziku, odnosno crnogorskom u verziji sa trideset slova, koji je identičan srpskom.

"NOVA insistira da Vlada Crne Gore ispoštuje sporazum sa opozicionim prvacima na način kako je on i napisan i da naknadnim tumačenjima ne umanjuje mogućnost izglasavanja izbornog zakonodavstva, i time definitivno onemogući dobijanje datuma pregovora. Pored ispunjenja ovoga uslova, političare i građane Crne Gore očekuje još puno posla, tako da ne bi valjalo da već na prvom koraku pokažemo da nismo sposobni za suočavanje sa ozbiljnim društvenim izazovima, kakvi nas očekuju u bliskoj budućnosti", smatra Radunović.

Bonus video: